Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την Τρόικα

Στουρνάρας: «Αισιοδοξώ ότι θα υπάρξει αύριο συμφωνία»

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Και εκτός των ελληνικών συνόρων θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Τρόικα. Η σημερινή συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς οι δυο πλευρές να έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Ο Π. Τόμσεν εξερχόμενος δήλωσε «Δεν καταλήξαμε σήμερα σε συμφωνία. Ελπίζω πως αυτό θα γίνει αύριο», ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε «Αισοδοξώ ότι θα υπάρξει αύριο η συμφωνία». Το απόγευμα θα ταξιδέψουν μαζί για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση δεν έχει κλείσει ακόμα. Επίσης το «χαράτσι» από το νέο χρόνο δεν θα το πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ αλλά στις εφορίες και δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις των στρατιωτικών.

Μετά το Eurogroup θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις

Όπως όλα δείχνουν οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Στα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την τρόικα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διαθεσιμότητα θα μπουν σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι υπουργείων και τους επόμενους μήνες ενδέχεται να ενταχθούν και οι δημοτικοί αστυνομικοί.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο και για συμφωνία στη μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας από 12 σε 8 μήνες.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, το κενό για το 2013 και το 2014, όλα δείχνουν πως καλύπτεται χωρίς επιπρόσθετα μέτρα. «Οι πιθανότητες για συμφωνία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αποφύγαμε ανεπιθύμητα μέτρα», δήλωνε χθες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφεύγεται η εισφορά του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, η οποία θα καλυφθεί με κατάργηση των εξαιρέσεων και διεύρυνση της βάσης εισφορών, με την ένταξη για παράδειγμα των επιχειρήσεων σε περιοχές με έως 2.000 κατοίκους.

Αποφεύγονται επίσης, οι μειώσεις στις συντάξεις των αποστράτων, υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο εθνικής άμυνας θα μειώσει κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα. Ο στόχος των εσόδων για τις αποκρατικοποιήσεις μειώνεται κατά 1 δισ. ευρώ για φέτος, δεν αλλάζει όμως ο στόχος της διετίας, καθώς το ποσό προστίθεται στα έσοδα του 2014, ενώ η «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ καλύπτεται με την αυτόματη περικοπή δαπανών στα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές.

Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ξαναμπαίνει στη συζήτηση και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. «Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έχει πέσει σοβαρά στο τραπέζι. Προτείναμε ως ισοδύναμο να έρθει φέτος αντί του 2014 ο φόρος πολυτελείας» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By