Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις Αιγύπτου – ΔΝΤ

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους του δανείου ύψους 4,8 δισ. δολλαρίων, που θα μπορούσε να βοηθήσει την επιδεινούμενη οικονομία της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Copyright: Reutres
Copyright: Reutres

Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Ανδρέας Μπάουερ, σε δήλωσή του αναγνώρισε την πρόοδο των προσπαθειών της Αιγύπτου για διεύρυνση εσόδων της μέσω των επιδοτήσεων καυσίμων.

«Οι συζητήσεις με τις αιγυπτιακές αρχές σε ότι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα της χώρα και την πιθανή στήριξη του ΔΝΤ σημειώνουν πρόοδο» ανέφερε ο Μπάουερ, ενώ σημείωσε πως οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν τις άκαρπες μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις, δήλωσαν πως θα συνεχιστούν σε Ουάσιγκτον και Κάιρο, με πιθανή κατάληξη σε συμφωνία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν θέλει να προβεί σε λήψη αντιλαϊκών μέτρων που θα μπορούσαν να πλήξουν φτωχές ή μεσαίου εισοδήματος κοινωνικές ομάδες, πριν τις εκλογές που αναμένονται τον Οκτώβριο.

Η Αίγυπτος εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψος 5 δισ. δολλαρίων, ως προσωρινή οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ και τη Λιβύη την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που δίνει χρονικά περιθώρια την αιγυπτιακή κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By