Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χύθηκε το πρώτο αίμα στην ανατολική Ουκρανία

Για νεκρούς κάνουν λόγο τόσο η ουκρανική πλευρά όσο και τα φιλορωσικά media

2eastern-ukraine-tension-negotiations.si

Μετά από τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών που οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση της περιοχής της Κριμαίας και στην ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδιά, παρόμοιο σκηνικό φαίνεται ότι έχει στηθεί και σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας τις τελευταίες μέρες, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για νεκρούς μετά από επεισόδια.

Οι αναφορές σημειώνουν ότι υπάρχει ένας νεκρός από την πλευρά των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων  και ένας νεκρός από την πλευρά της φιλορωσικής «πολιτοφυλακής» που δρα σε ανατολικές περιοχές της χώρας.

Κατάληψη κυβερνητικού κτιρίου και στη Μαριούπολη από φιλορώσους διαδηλωτές, αναφορές για ένταση και στο Χάρκοβο.

Το Κίεβο έστειλε το πρωί της Κυριακής τις ειδικές δυνάμεις σε «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανέφερε το μεσημέρι ότι σκοτώθηκε ένα μέλος των ουκρανικών δυνάμεων, τραυματίστηκαν άλλα πέντε και υπάρχει «αδιευκρίνιστος αριθμός θυμάτων» και από την πλευρά των φιλορώσων.

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και από τις δύο πλευρές», ανέφερε στο διαδίκτυο ο Αβάκοφ. Οι κάτοικοι του Σλαβιάνσκ είχαν κληθεί νωρίτερα να μείνουν στα σπίτια τους, να αποφύγουν το κέντρο της πόλης και να «μείνουν μακριά από τα παράθυρα».

Πάνω από το κέντρο της πόλης πετούσαν το πρωί της Κυριακής ελικόπτερα των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ ένοπλοι φιλορώσοι έχουν ταμπουρωθεί στο αρχηγείο της αστυνομίας και έχουν στήσει περίμετρο με οδοφράγματα και φλεγόμενα λάστιχα. Οι φιλορώσοι είχαν πάρει τον έλεγχο των κτιρίων το Σάββατο.

Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν το απόγευμα της Κυριακής και το δημαρχείο του Χάρκοβο.

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, ο μεταβατικός πρόεδρος του Κιέβου, Ολιξάντερ Τουρτσίνοφ, δήλωσε  ότι θα μπορούν να γίνονται δημοψηφίσματα για μια σειρά θεμάτων (δε διευκρίνισε ποια θα είναι αυτά)  στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας» διεμήνυσε και ανακοίνωσε πως αποφάσισε να δώσει εντολή για την έναρξη «πλήρους κλίμακας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην ανατολική Ουκρανία με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ίδιος δήλωσε πως προτίθεται να μην προχωρήσουν διώξεις εναντίον εξτρεμιστών που θα παραδώσουν τα όπλα τους έως το πρωί της Δευτέρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

By