Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χώρους υποδοχής για τους μετανάστες αναζητά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Εξαιτίας της αύξησης του προσφυγικού ρεύματος από την Συρία

ypourgeio dimosias taksis

Σε αναζήτηση χώρων για την πρώτη υποδοχή μεταναστών, κυρίως στο Νότιο Αιγαίο, βρίσκεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς η αύξηση του προσφυγικού ρεύματος -κυρίως από τη Συρία- αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα. Αυτό είπε χθες ο επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ., Εμμανουήλ Κατριαδάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε το ελληνικό γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Αστυνομία συνεργάζεται με τον στρατό σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου προς την Αθήνα και την Αλεξανδρούπολη, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΓΕΕΘΑ και για το ζήτημα εξεύρεσης χώρων για την πρώτη υποδοχή μεταναστών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησαν εκπρόσωποι ΜΚΟ και κρατικών φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του θέματος. Οι βασικές επισημάνσεις των ομιλητών είχαν να κάνουν με την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καθημερινή» η Ύπατη Αρμοστεία κατέθεσε σειρά προτάσεων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της αυξημένης ροής ανθρώπων, κυρίως από εμπόλεμες περιοχές. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται η ενίσχυση κρατικών φορέων, όπως η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και η Υπηρεσία Ασύλου, η δημιουργία περισσότερων Κέντρων Πρώτης Υποδοχής. Ακόμη, η βελτίωση των συνθηκών στα Κέντρα Κράτησης, η ενίσχυση σε προσωπικό και επιχειρησιακά μέσα της Αστυνομίας.

Επιπλέον, η Υπατη Αρμοστεία μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των κρατικών φορέων με την κοινωνία των πολιτών αλλά και τον συντονισμό των κρατικών με τους τοπικούς φορείς όσον αφορά την εξεύρεση χώρων προσωρινής διαμονής των νεοαφιχθέντων. Για την ευθύνη των τοπικών φορέων όσον αφορά το ζήτημα εξεύρεσης χώρων μίλησε και ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος έκανε λόγο για υποκριτική στάση στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αφενός εκφέρουν έναν ανθρωπιστικό λόγο και αφετέρου βάζουν εμπόδια στη δημιουργία δομών για την ανακούφιση προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές τους.

By