Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Ψήνεται» συμφωνία ΔΗΜΑΡ- Δράσης

Κλίνει και προς τα …δεξιά η «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συμμαχία» που ανακοίνωσε η Αγίου Κωνσταντίνου 

dimar

Μία συνεργασία που θα προκαλέσει ερωτηματικά και πολύ συζήτηση για την πολιτική ταυτότητα της «Προοδευτικής Συμμαχίας» που προωθεί η ΔΗΜΑΡ ως απάντηση στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, της κίνησης των «58», της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα»  του Ανδρέα Λοβέρδου και των άλλων συνεργαζόμενων πολιτικών κινήσεων, βρίσκεται στα σκαριά.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες είναι προχωρημένες οι συζητήσεις ανάμεσα στη ΔΗΜΑΡ και τη «Δράση» για τη συμμετοχή της στον τρίτο πόλο, την «ΔΗΜΑΡ- Προοδευτική Συμμαχία» όπως ανακοινώθηκε το σχήμα που προωθεί η ΔΗΜΑΡ για να κατέβει στις εκλογές. Η «Δράση» είναι το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Στέφανος Μάνος, είχε συνεργαστεί με τη «Δημιουργία Ξανά» του Θάνου Τζήμερου στις εκλογές του 2012 και σήμερα έχει πρόεδρο – και μάλιστα νεοεκλεγέντα – τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Θόδωρο Σκυλακάκη, που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ήταν εκ των στενότερων συνεργατών της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά έχοντας αποχωρήσει από την ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ, στο ευρωκοινοβούλιο συμμετέχει στην ομάδα των Φιλελευθέρων του Όλι Ρεν και του Γκυ Φέρχοφσταντ και όχι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η επικείμενη συνεργασία ΔΗΜΑΡ-Δράσης, προκαλεί ερωτηματικά σε δύο επίπεδα.

Πρώτον, στο πολιτικό όπου ναι μεν σε μία πρώτη ανάγνωση μπορεί να εκληφθεί ως η προσπάθεια του Φώτη Κουβέλη να διευρύνει το κόμμα του προς τα δεξιά και ο συνασπισμός που ετοιμάζει για να κατέβει στις εκλογές να έχει πιο πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα. Η Δράση, ακολουθεί τη γραμμή των φιλελευθέρων κομμάτων της Ευρώπης.

drasiA

 

 

Στην οικονομία  συντάσσεται, για παράδειγμα, με το κόμμα του Φίλιπ Ρέσλερ ο οποίος πρωταγωνιστούσε ως στέλεχος της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης στην πολιτική των αυστηρών συστάσεων και κυρώσεων κατά της Ελλάδας και βρέθηκε εκτός γερμανικής Βουλής μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Μείωση του κράτους, επικράτηση των αγορών, ιδιωτικοποιήσεις παντού, «ψαλίδισμα» εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικού κράτους, μείωση μισθολογικού κόστους, φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες, κίνητρα για επενδύσεις κλπ. Αποτελεί ερώτημα το πως η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να συνεργαστεί με ένα κόμμα του οποίου η θέση έναντι του μνημονίου είναι γιατί δεν εφαρμόστηκε με μεγαλύτερη ακρίβεια και στο σωστό χρόνο…

Δεύτερον, σε θεσμικό επίπεδο. Ναι μεν στο κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα όλοι συζητούν με όλους, το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και οι ΑΝΕΛ συντηρούν το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας το «οκ» της Κουμουνδούρου, σε ότι αφορά όμως την επικείμενη συμφωνία – όπως παρουσιάζεται από έγκυρες πηγές – της ΔΗΜΑΡ με τη Δράση, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Η ΔΗΜΑΡ αντιπαρατίθεται με το ΠΑΣΟΚ εντός και εκτός Ελλάδας, προσπαθώντας να συμμετάσχει στην  ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και τώρα βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση τς συνεργασίας της με τον Θόδωρο Σκυλακάκη, πρόεδρο της Δράσης και μέλος της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων.

manosstefanos

Πέραν όλων αυτών, οι πληροφορίες αυτές έρχονται σε μία στιγμή όπου η ΔΗΜΑΡ για να απαντήσει και στις κινήσεις που γίνονται από την άλη πλευρά της κεντροαριστεράς (του ΠΑΣΟΚ, των «58», του Α. Λοβέρδου, των άλλων συνεργαζόμενων πολιτικών κινήσεων) προσεγγίζουν γνωστά «παπανδρεϊκά» στελέχη. Από τον Χάρη Καστανίδη, τον Πάνο Μπεγλίτη και τη Μαριλένα Κοππά που πρόσφατα αποχώρησε από την ομάδα των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ διαφωνώντας με την ηγεσία του κόμματος, μέχρι τον Θανάση Οικονόμου και τους Μάρκο Μπόλαρη και Θύμιο Σώκο, στελέχη που πρόκειται να στηρίξει στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.  Τον κ. Μπόλαρη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (χωρίς τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ) και τον δεύτερο για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είναι ένα ερώτημα λοιπόν, αν όλα αυτά τα στελέχη που – κάποιοι εξ αυτών – βρίσκονται εδώ και καιρό σε συζητήσεις με τη ΔΗΜΑΡ, «καλωσορίσουν» στη «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συμμαχία» και τη Δράση του Στέφανου Μάνου και τώρα του Θόδωρου Σκυλακάκη.