Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Λέτα

Μετά την παραίτηση από την κυβέρνηση των υπουργών της μπερλουσκονικής Forza Italia

letaAΟ πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα, δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ότι θα θέσει το ζήτημα του ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, μετά την απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ σύνθετη και πολύπλοκη κατάσταση, και αποφάσισα να πάω το θέμα στο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο κ. Λέττα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού προγράμματος μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις πέντε μήνες μετά τη ανάληψη της εξουσίας από τον Λέτα αν και ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο θεωρεί ότι οι πρόωρες γενικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο ως έσχατη λύση για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.

Η είδηση της μαζικής παραίτησης των υπουργών του πρώην PdL – νυν Forza Italia- έσκασε το βράδυ του Σαββάτου από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και γραμματέα του κόμματος Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος διαμέσου της εκπροσώπου του έκανε γνωστό ότι όλοι οι υπουργοί του Forza Italia παραιτούνται διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο Λέτα να αυξήσει τον ΦΠΑ.

Ήδη ο Μπερλουσκόνι είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι «το τελεσίγραφο του Ενρίκο Λέττα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» και ότι «η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ είναι πέρα ως πέρα εσφαλμένη».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By