Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ψίθυροι της αγοράς- Η «αναστάτωση» της Morgan, το «χαρτί» της Εθνικής και…

… οι τιμές-στόχοι για τον ΟΤΕ

Του Αντώνη Τάντουλου

fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 26 Νοεμβρίου θα ενταθούν οι 8 Ελληνικές μετοχές στους δείκτες της Morgan Stanley για τις αναδυόμενες αγορές και αυτή η εξέλιξη δημιουργεί από μόνη της μια κάποια στάση αναμονής μια και σε ανάλογες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί εντονότατες διακυμάνσεις που συνδέονται με τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Το κατά πόσο θα επαναληφτεί ανάλογη νευρικότητα δεν μπορούμε να το προδικάσουμε, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως η μεταβλητότητα (volatility) έκτος από υποχώρηση των τιμών ενδεχομένως να προκαλέσει και ευκαιρίες αγορών.
Ειδικά αν έχουν πάει καλά τα πράγματα και με την τρόικα.

Σπόντα διόρθωσης από τα hedge funds
Σπόντες με άρωμα διόρθωσης άφησαν δυο εκ των πλέων κινητικών διαχειριστών του Ελληνικού Χρηματιστήριου, αλλά βέβαια με τους fund managers ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το πότε λένε αλήθεια, ή θολώνουν τα νερά, υπό την έννοια πως η δουλεία τους δεν είναι να προειδοποιούν τους επενδυτές αλλά να βγάζουν κέρδη για λογαριασμό τους.

Συγκεκριμένα και το Dromeus και το Exotix στα τελευταία τους σημειώματα για την αγορά, επαναλαμβάνουν μεν πως παραμένουν αισιόδοξα και για την πορεία της οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς, όμως εντοπίζουν βραχυπρόθεσμες παραμέτρους που μπορεί να θολώσουν την κοντινή εικόνα.

Το χρηματιστηριακό «χαρτί» της Εθνική
Λένε άνθρωποι της αγοράς που διαθέτουν μια κάποια πείρα πως το deal της Εθνικές με την Invel για την Πανγαία ενδέχεται να προσελκύσει επιπλέον επενδυτικά βλέμματα στον τίτλο της κορυφαίας Ελληνικής τράπεζας.
Διότι ναι μεν η ΕΤΕ είναι σε φάση αναδιάρθρωσης όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες όμως υστερούσε κάπως μια και ο δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας είχε διαμορφωθεί περίπου στο 9% που είναι και το όριο που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Μετά την συναλλαγή με την Invel όμως ο συγκεκριμένος δείκτες θα πλησιάζει αυτομάτως το 9,5%, διαφορά που θεωρείται κρίσιμη σημαντική για τους επαγγελματίες διαχειριστές που είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις «λεπτομέρειες».

Διίστανται οι απόψεις για τον ΟΤΕ
Στα 8,5 ευρώ θέτει την τιμή-στόχο για την μετοχή του ΟΤΕ η Morgan Stanley, στα 8,1 ευρώ τοποθετεί τον πήχη η Barcleys και η Goldman Sachs θεωρεί πως ο στόχος για την μετοχή είναι στα 9,6 ευρώ, άποψη με την οποία συμφωνεί και η Πειραιώς που έχει δώσει τιμή-στόχο στα 9,8 ευρώ.

Για την ώρα ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται στην περιέχει λίγο κάτω των 9 ευρώ και σε αρκετές των περιπτώσεων έχει στηρίξει μόνος του την αγορά όταν οι τραπεζικές μετοχές «έκανα νερό» ενώ πρέπει να πούμε πως οι προβλέψεις των επενδυτικών οίκων διαφέρουν ως προς τις παράμετρος που λαμβάνουν έποψη τους.
Άλλοι δηλαδή μένουν μόνο στους άρρυθμους και δεν ξεφεύγουν και αλλού βλέπον πίσω από τους αριθμούς και βασίζονται στις προοπτικής ανάπτυξης.

Δεν πείθουν οι Ιχθυοκαλλιέργειες
Άλλες εποχές μόνο και μονό η πρόταση της Σελόντα προς τον Νηρέα για συνενώσει δυνάμεων θα είχε προκαλέσει απανωτά limit up στις μετοχές των δυο εισηγμένων ομιλών του κλάδου των Ιχθυοκαλλιεργειών.

Όμως η ανταπόκριση ήταν αναιμική με την αγορά να θεωρεί πως τα πράγματα μπορεί και να είναι ακόμη πιο δύσκολα απ’ ότι φαίνονται μια και όλοι γνωρίζουν της «άσπονδη φιλία» ανάμεσα στην πλευρά Στεφανή (Σελόντα) και στην πλευρά Μπελλέ (Νηρεύς), και ήταν και η αιτία που ουδέποτε συζητήθηκε σοβαρά η συγκέντρωση δυνάμεων του κλάδου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By