Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ωρολογιακές βόμβες για τον προϋπολογισμό υγεία και ασφαλιστικά ταμεία

Παρά τη μείωση συνολικά των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους -που μειώθηκαν πέφτοντας κάτω από τα 8 δις ευρώ μετά από πολλούς μήνες- η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ εκτροχιάζεται.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

 

Οι οφειλές του αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στα 2,54 δις από 2,38 δις ευρώ το Δεκέμβριο. Αυτό συνέβη κυρίως γιατί από τις 12 Νοεμβρίου στον ΕΟΠΥΥ εντάχθηκαν το ΤΑΥΤΕΚΩ ( δηλαδή το Ταμείο Ασφάλισης των τραπεζικών υπαλλήλων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ) αλλά και το ΕΤΑΑ , το Ταμείο των ανεξάρτητων απασχολούμενων.

Επιπλέον αυγάτισαν και οι οφειλές των νοσοκομείων από 1,77 δις ευρώ σε 1,89 δις ευρώ.

Εκτός από την Υγεία , γάγγραινα για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεχίζουν να αποτελούν και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα χρέη τους αυξήθηκαν στα 4,46 δις από 4,42 δις ευρώ το Δεκέμβριο, ενώ είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, ότι από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους , το ΙΚΑ έχει απορροφήσει το 20% της προϋπολογισθείσας ετήσιας επιχορήγησης του, ο ΟΑΕΕ το 27,5% , το ΝΑΤ το 17% και το ΤΑΠ-ΟΤΕ σχεδόν το 1/3 με 29,9%.

Οι προβολές των στοιχείων δείχνουν ότι – κυρίως εξαιτίας της καλπάζουσας ανεργίας που στερεί έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές – τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταγράψουν φέτος μαύρη τρύπα περίπου 2 δις ευρώ , τορπιλίζοντας έτσι την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης.

[space size=»30″]

By