Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Όλα ανοικτά με την τρόικα

Δύσκολο έως και αδύνατο να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έως τις 27 Ιανουαρίου

stournaras

Ανοικτά παραμένουν όλα τα σοβαρά θέματα που σχετίζονται με την επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και αφορούν το δημοσιονομικό κενό του 2014, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 –2017, αλλά και το χρηματοδοτικό κενό του 2014.

Κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες αμφισβητούν την προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης ότι η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Ιανουαρίου. Παράλληλα τονίζουν πως μπορεί η κυβέρνηση στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε το Νοέμβριο στη Βουλή να έθεσε στόχο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,6% του ΑΕΠ το 2014, ωστόσο το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ δεν έχουν συμφωνήσει με τον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτό.

Από την πλευρά του η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως όσο δεν τα βρίσκουν με τους δανειστές για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 (τους χωρίζει 1 δισ. ευρώ) δεν μπορεί να καταρτισθεί και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 –2017, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για τη λήψη της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας και το επιτελείο του εκτιμούν πως είναι δύσκολο έως και αδύνατο να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα έως τις 27 Ιανουαρίου και βλέπουν συμφωνία έως τα Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου ή της 10ης Μαρτίου 2014.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By