Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Όλι Ρεν: Ισχύουν οι δεσμεύσεις του Eurogroup για το χρέος

Από την άλλη ο κ. Λάμπσντορφ τονίζει ότι πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις

Oli-Rehn-

Ανοδική είναι η πορεία για την Ελλάδα, επισημαίνει ο πρώην επίτροπος για τα δημοσιονομικά και υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Όλι Ρεν.

«Η Ελλάδα δεν έχει, έως τώρα, ζητήσει περαιτέρω βοήθεια. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η Αθήνα μπόρεσε να εκδώσει με επιτυχία κρατικά ομόλογα. Η πορεία είναι ανοδική» αναφέρει ο κ. Ρεν σε συνέντευξη που παραχωρεί από κοινού με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Γερμανών Φιλελευθέρων, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.

Πάντως, ο πρώην επίτροπος επισημαίνει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι δεσμεύσεις των υπουργών του Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012 και διευκρινίζει: «Χρειαζόμαστε, όμως, πρώτα μία νέα αποστολή της τρόικας και μία νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Έπειτα, θα μπορούσαμε το φθινόπωρο να λάβουμε αποφάσεις σε αυτήν τη βάση». Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο Φινλανδός πολιτικός δηλώνει: «Έχω πάψει να λέω κάτι οριστικό για την Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι αναμφίβολα ένα πρόβλημα. Αλλά είναι, επίσης, σαφές και το εξής: Δηλώσεις για αυτό αποτελούν τόσο τέχνη όσο και επιστήμη, διότι εξαρτώνται πάρα πολύ από ποιον ρυθμό ανάπτυξης θέτει κανείς ως βάση».

Από την πλευρά του, ο κ. Λάμπσντορφ τονίζει ότι πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις και επισημαίνει ότι θεωρεί λανθασμένη την πρόσφατη κριτική για την τρόικα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και τη συζήτηση για νέα βοήθεια στην παρούσα φάση.

By