Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Όπερα της Βαλένθια: το νέο φιάσκο του Καλατράβα

Κακοτεχνίες και παραλείψεις στο τελευταίο του δημιούργημα

1Ο διάσημος όσο και αμφιλεγόμενος Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα έρχεται αντιμέτωπος με ένα νέο φιάσκο, προκαλώντας μάλιστα την οργή των κατοίκων της γενέτειρας του, της Βαλένθια.

 Οι τοπικές δημοτικές Αρχές είχαν απειλήσει τον περασμένο Δεκέμβριο να μηνύσουν τον Καλατράβα για τις κακοτεχνίες και τις παραλείψεις που παρουσιάζει το τελευταίο του δημιούργημα, η Όπερα της Βαλένθια, γνωστή κι ως «Ανάκτορο των Τεχνών Βασίλισσα Σοφία». Εκτός από το γεγονός πως η αίθουσα της αριθμεί μόλις 150 θέσεις περιορισμένης ορατότητας, το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην πρόσοψή της, που είναι εξ ολοκλήρου από μωσαϊκό. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν στη Βαλένθια τον περασμένο μήνα, πολλά κομμάτια από το μωσαϊκό αυτό – η τεχνοτροπία του οποίου θυμίζει έντονα τα κομψοτεχνήματα του θρυλικού αρχιτέκτονα Αντονι Γκαουντί στη Βαρκελώνη – άρχισαν να ξεκολλάνε και να πέφτουν από την πρόσοψη της Όπερας, απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών.
Οι Αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν για σχεδόν όλο τον Δεκέμβριο το κτίριο και να ακυρώσουν την πολυδιαφημισμένη παράσταση της όπερας του Πουτσίνι «Μανόν Λεσκό» με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο. Η απώλεια ήταν μεγάλη για την πόλη, τόσο οικονομικά όσο και από άποψη κύρους.
Τελικά ξεκίνησε η αφαίρεση των μωσαϊκών κεραμιδιών της πρόσοψης και το βάψιμο του κτιρίου σε άσπρο χρώμα -εννοείται πως τα μωσαϊκά δεν πρόκειται να αντικατασταθούν, για τον… φόβο των Ιουδαίων. Τα έξοδα θα καλυφθούν από τον ίδιο τον Καλατράβα, ο οποίος είχε λάβει μια πλουσιοπάροχη αμοιβή της τάξεως των 98 εκατομμυρίων ευρώ για το σχεδιασμό της Όπερας.
Το κτίριο της Όπερας ανήκει στο σύμπλεγμα της Πόλης των Τεχνών και των Επιστημών με τις Αρχές να κατηγορούν τον αρχιτέκτονα πως συνέβαλε ώστε το γενικό κόστος του έργου να έχει εκτοξετεί από τα 308 εκατομμύρια του αρχικού προϋπολογισμού στο ιλιγγιώδες 1.2 δισ. ευρώ. Μέσα στο φουτουριστικό αυτό πάρκο υπάρχει και το Μουσείο Επιστημών, το οποίο κι αυτό χαρακτηρίζεται από σημαντικές παραλείψεις, καθώς δεν έχει εξόδους κινδύνου ούτε ανελκυστήρες για άτομα περιορισμένης κινητικότητας.
Υπενθυμίζεται ότι τα μένεα εναντίον του Καλατράβα πνέουν και οι Αρχές της Βενετίας, στρην Ιταλία. Εκεί ο αρχιτέκτονας μαζί με τρεις μηχανικούς εγκαλείται από το ιταλικό Ελεγκτικό Συνέδριο για ζημιά εναντίον του Δημοσίου με αφορμή το υψηλό κόστος της γέφυρας που δημιούργησαν στην ιταλική πόλη. Αν και το έργο είχε προϋπολογισμό τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, κόστισε τελικά πάνω από 10 και το ανώτατο δικαστικό όργανο ζητά από τον Καλατράβα αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ και από 1.7 εκατ. από τους εμπλεκόμενους μηχανικούς.
Επίσης ο Καλατράβα και η ομάδα του καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους και άλλα 3.5 εκατ. ευρώ για την επισκευή ζημιών από κατολίσθηση στο Συνεδριακό Κέντρο της ισπανικής πόλης Οβιέδο, το 2006, ενώ χτιζόταν.
Δυσαρέσκεια προκαλεί και το έργο του Καλατράβα στη Νέα Υόρκη, στον σταθμό μετρό στην περιοχή του Γκράουντ Ζίροου, εκεί όπου κατέρρευσαν οι δίδυμοι πύργοι από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ο σταθμός πρέπει να λειτουργήσει μέσα στο 2015 και το κόστος του έχει ήδη ανέλθει σε περίπου 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο του αρχικού προϋπολογισμού.
ΠΗΓΗ: www.tovima.gr
(Visited 1 times, 1 visits today)
By