Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Όταν τα hedge funds… αγάπησαν το χρηματιστήριο

Όταν τα hedge funds… αγάπησαν το χρηματιστήριο. Οι ψίθυροι της αγοράς στο Thepaper. 

stocksup

Του Αντώνη Τάντουλου

Την ώρα που οι περισσότεροι εγχώριοι επενδυτές, επαγγελματίες και μη, περίμεναν τις μετοχές χαμηλότερα προκείμενου να αγοράσουν, κάποιοι πιο σοφιστικέ παίκτες φρόντισαν να τους αφήσουν εκτός αγοράς.

Αποτέλεσμα είναι οι δικοί μας να είναι σφόδρα προβληματισμένοι συν του ότι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τους πελάτες τους, που περίμεναν να είναι τοποθετημένοι στον ανοδικό κύκλο.

Από την άλλη μεριά βέβαια αυτή η εικόνα που παρουσιάζει το ΧΑ μόνο προβλέψιμη δεν είναι και πρέπει να θυμίσουμε πως οι τράπεζες εξακολουθούν να συνοδεύονται από πολλά αγκάθια που καθιστούν την αποδοτικότητά τους δυσχερή.

Αυτά όμως είναι «ψιλά γράμματα» για τους κερδοσκόπους οι οποίοι όπως ακριβώς διαφήμιζαν-για να μην πούμε προωθούσαν-την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ την εποχή που σορτάριζαν τα ομόλογα, τώρα επιμένουν πως η χώρα έχει βγει από το τούνελ και δεν το έχει πάρει χαμπάρι….

Τράπεζες: Ζητούν αλλαγές στα Warrants

Το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο καταγράφονταν δηλώσεις του γνωστού επενδύτη John Paulson για τις Ελληνικές τραπεζικές μετοχές και ήταν και η αφορμή για ένα ακόμη «φαινόμενο ελατήριου» στο χρηματιστήριο της Αθήνας, υπέκρυπτε μια ακόμη παράμετρο.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρονταν για πρώτη φορά η πιθανότητα-πρόταση να μειωθούν οι τιμές εξάσκησης των warrants δηλαδή των δικαιωμάτων συμμετοχής στις επόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Η επόμενη σειρά warrants ωριμάζει τον Δεκέμβριο και το πολύ μέχρι τον Ιανουάριο θα πρέπει να υπάρχουν εξελίξεις και σε αυτό το κομμάτι. Οπότε εγκαίρως οι τραπεζίτες αλλά προφανώς και οι μεγάλοι παίκτες που συμφώνα με τις ενδείξεις είναι «φορτωμένοι» με warrants, πιέζουν για καλύτερους όρους. Αλλά υπάρχει και η τρόικα…

Παίρνει τα κέρδη του το Fairfax

Αφού μοσχοπούλησε τις μετοχές που κατείχε στην Σαράντης το Καναδικό hedge fund Fairfax φαίνεται πως βρήκε στο χρηματιστήριο την ευκαιρία της χρονιάς. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση το Fairfax πούλησε πρόσφατα και τις μετοχές της Jumbo που παρεμπιπτόντως τις είχε αποκτήσει με μέση τιμή 3 ευρώ ενώ η πώληση έγινε πάνω από τα 9 ευρώ ανά μετοχή. Καθόλου άσχημα.

Όσων αφορά τώρα το γιατί ρευστοποιεί την ώρα που το χρηματιστήριο δείχνει περεταίρω ανοδική διάθεση είναι βέβαια ένα ερώτημα που επίσημα τουλάχιστον δεν πρόκειται να απαντηθεί.

Μια πιθανή ερμηνεία πάντως μπορεί να είναι πως οι διαχειριστές ακολούθου την παλαιά χρηματιστηριακή αρχή που λέει «ποτέ μην προσπαθείς να πουλάς στο υψηλότερο σημείο», αλλά μπορεί απλά να είναι αλτρουιστές και να θέλουν να βγάλουν κι άλλοι λεφτά…

Σκούρα τα πράγματα στην ακτοπλοΐα

Οι εισηγμένες και μη ακτοπλοϊκές εταιρείες πρόκειται να περάσουν δύσκολο χειμώνα και όχι μόνο λόγο της πτώσης της κίνησης αλλά και της οικονομικής στενότητας.

Όλες μαζί οι εταιρείες χρήσανε στις τράπεζες πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι βασικοί μέτοχοι δεν διαθέτουν πια κεφάλαια, όμως από την άλλη μεριά δεν μπορεί να μείνει αποκλεισμένη η μισή χώρα.

Από την άλλη δεν μπορείς να ζητάς την στήριξη του κόσμου για να πιέσεις καταστάσεις και από την άλλη να του «παίρνεις το κεφάλι» χρεώνοντας τον καφέ και όχι μόνο «βαπορίσιο»…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By