Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία

Oι αγορές παρακολουθούν στενά την ελληνική Οικονομία και είναι έτοιμες ανα πάσα στιγμή να αλλάξουν τη θετική τους στάση, εάν δουν «πισωγυρίσματα» στο μέτωπο της δημοσιονομικής εξυγίανσης

agoresAAA

Με τοπίο στην ομίχλη μοιάζει το σκηνικό που θα δημιουργηθεί κατά την επόμενη κάθοδο των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

Τα θέματα που αυτή τη στιγμή παραμένουν ανοιχτά, είναι πολλά και ιδιαίτερα κρίσιμα. Ιδιαίτερα αν κανείς αναλογιστεί ότι το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης θα παίξει σημαντικό ρόλο στην κουβέντα που θα ξεκινήσει και επίσημα το φθινόπωρο, αναφορικά με τη διαχείριση του χρέους, αλλά και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμεί να επιτύχει δημοσιονομική χαλάρωση και μείωση φόρων, χωρίς ωστόσο να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Και τούτο διότι, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι αγορές παρακολουθούν στενά την ελληνική Οικονομία και είναι έτοιμες ανα πάσα στιγμή να αλλάξουν τη θετική τους στάση, εάν δουν «πισωγυρίσματα» στο μέτωπο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ακριβώς για αυτό το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να πείσει τους επικεφαλής της τρόικας, ρίχνοντας στο τραπέζι το αναπτυξιακό σχέδιο που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή.

Ο νέος σχεδιασμός που ετοιμάζεται να παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα περιλαμβάνει τα έσοδα στα κρατικά ταμεία να έρχονται πλέον περισσότερο από την ανάπτυξη και λιγότερο από τη σκληρή φορολογία που έχει επιβληθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα προχωρήσει στην μείωση του χρέους καθιστώντας το παράλληλα βιώσιμο, φέρνοντας χρήμα στο ταμείο κυρίως από την ανάπτυξη, αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το σχέδιο φαντάζει ιδανικό αλλά και ιδιαίτερα αισιόδοξο παράλληλα, καθώς υπάρξουν αρκετοί άγνωστοι “Χ” οι οποίοι θα επηρεάσουν την τελική έκβαση του εγχειρήματος.

Για παράδειγμα όσο καλό και να είναι το αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί αναλυτικά αύριο, θέλει χρόνο και έντονη προσπάθεια για να αποδώσει. Η απεικόνιση των αποτελεσμάτων του σχεδίου σε αριθμούς θα αργήσουν να εμφανιστεί στην οικονομία, ιδίως αν το επόμενο διάστημα δεν επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες. Αντίστοιχα το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που στο μεσοπρόθεσμο εμφανίζεται μειωμένο, θα πρέπει να αλλάξει ώστε να ρίξει και αυτό χρήμα στην αγορά.

Ακόμα όμως και να επιτύχει πλήρως τους στόχους του το νεό αναπτυξιακό σχέδιο, η προσπάθεια θα μείνει ημιτελής εάν δεν ξεκινήσει μια προσπάθεια για πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να μπούν έσοδα στα κρατικά ταμεία, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του πλεονάσματος, καθώς όσο περνά ο καιρός η φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων έχει πιάσει πάτο.

Σε αντίθετη περίπτωση εάν για ένα από τους παραπάνω παράγοντες «στραβώσει» κάτι στη διαδρομή, τότε οι προσδοκίες θα μείνουν προσδοκίες και εμείς θα μιλάμε και πάλι για ακόμα μια χαμένη προσπάθεια.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By