Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Όχι» από το ΣτΕ για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Παραμένει σε ισχύ η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

xryshaugh600_210214ii

Ως απαράδεκτη απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την αίτηση της Χρυσής Αυγής που ζητούσε να ανασταλεί η από 23.12.2013 υπουργική απόφαση με την οποία πραγματοποιήθηκε η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησής της και της οικονομικής ενίσχυσης της.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση της κυρίας προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) της Χρυσής Αυγής έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ακόμη υποστηρίζει η ΧΑ ότι η εφαρμογή της εν λόγω υπουργικής απόφασης της προκαλεί ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη, καθώς αναστέλλεται η καταβολή του συνόλου της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται να λάβει για το 2013, η οποία ανέρχεται στα 873.114,83 ευρώ.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την ΧΑ, δημιουργεί αδυναμία ουσιαστικής συμμετοχής της στις επερχόμενες Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, κάτι που την θέτει σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων κομμάτων.

Ακόμα, κατέθεσε η ΧΑ στο δικαστήριο ισολογισμό εσόδων – δαπανών, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος (1.304.399,99 ευρώ έσοδα και ακριβώς αντίστοιχα έξοδα).

Η θέση του ελληνικού Δημοσίου

Από την πλευρά του το Ελληνικό Δημόσιο επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι επιτάσσουν την άμεση εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφαση για αναστολή της χρηματοδότησης της ΧΑ.

Το Δημόσιο ζητεί την άμεση εφαρμογή της εν λόγω υπουργικής απόφασης προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο άμεσης ή έμμεσης κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης για την στήριξη εγκληματικών δράσεων και τρομοκρατικών πράξεων.

Παράλληλα, το Δημόσιο αποκρούει τον ισχυρισμό της Χρυσής Αυγής ότι θα υποστεί οικονομική ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη και αυτό γιατί από την τακτική χρηματοδότηση του 2013 έχει καταβληθεί η πρώτη δόση των 873.114 ευρώ. Και προσθέτει ως προς την εκλογική χρηματοδότηση ότι η στέρησή της δεν περιορίζει σημαντικά την πολιτική επικοινωνίας του κόμματος, καθώς σε προεκλογικές περιόδους οι ΟΤΑ διαθέτουν χωρίς χρήματα χώρους για διαφήμιση, ενώ οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα μεταδίδουν μηνύματα των κομμάτων χωρίς δαπάνη.

XRYSH-AVGI

Η υπουργική απόφαση «εκτελεί» αυτολεξεί την απόφαση της Βουλής

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγήτρια η Μαρία Καραμανώφ) επισημαίνει στην υπ΄ αριθμ. 83/2014 απόφασή του ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εκτέλεση απόφασης της Βουλής για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής και δεν προβλέπει τίποτε άλλο παραπάνω. Απλώς η υπουργική απόφαση «εκτελεί» αυτολεξεί την απόφαση της Βουλής.

Έτσι, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας η αίτηση της Χρυσής Αυγής είναι απαράδεκτη, καθώς ουσιαστικά στρέφεται κατά της αποφάσεως της Βουλής, την οποία το ΣτΕ δεν μπορεί να ελέγξει.

Επιπρόσθετα, εάν ήθελε θεωρηθεί ότι η Χρυσή Αυγή στρέφεται κατά της αποφάσεως της Βουλής τότε η αίτηση είναι «προδήλως αβάσιμη» γιατί οι αποφάσεις της Βουλής δεν προσβάλλονται στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης κυρία Καραμανώφ και ο επίσης σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης Κυριλόπουλος, εξέφρασαν άλλη θέση, η οποία όμως καταλήγει στο ίδιο «δια ταύτα».
Οι δύο αυτοί δικαστές εξέφρασαν την άποψη ότι η αίτηση αναστολής της Χρυσής Αυγής δεν είναι απορριπτέα ως προδήλως αβάσιμη, αλλά είναι απορριπτέα «κατ΄ ουσίαν», καθώς η οικονομική βλάβη που επικαλείται το εν λόγω κόμμα δεν είναι ανεπανόρθωτη, αφού την πρώτη δόση της τακτικής χρηματοδότησης την έχει λάβει (873.114 ευρώ) και έχει περιληφθεί στον ισολογισμό του που είναι ισοσκελισμένος.

Ούτε όμως η Χρυσή Αυγή επικαλείται κάποιες άλλες συγκεκριμένες δαπάνες που δεν μπορεί να καλύψει και θα της προκαλέσουν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, προσθέτουν οι δύο σύμβουλοι.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

By