Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όχι νέα μέτρα το 2013

Τη συζήτηση για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το φθινόπωρο «ξορκίζει» το υπουργείο Οικονομικών, προσπαθώντας παράλληλα να διαψεύσει τα περί δημοσιονομικού κενού λόγω αδυναμίας είσπραξης εσόδων.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Ο αρνητικός σχολιασμός στο εσωτερικό και εξωτερικό της καταβολής της δόσης σε δόσεις και των στοιχείων διεύρυνσης της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού, δημιουργούν νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, που προσπαθούν να αλλάξουν το δυσάρεστο κλίμα.

Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα κατά τη διάρκεια του 2013, «πολύ πιθανό» να μη ληφθούν νέα μέτρα το 2014, «δεν γνωρίζω» εάν θα ληφθούν νέα μέτρα το 2015-2016, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε παρέμβαση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ χθες το βράδυ.

Νωρίτερα ο κ.Στουρνάρας είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση υπήρξε ένταση μεταξύ του κ.Βενιζέλου και του κ.Στουρνάρα, με τον πρώτο να επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών για την απόφαση τμηματικής καταβολής της δόσης και τις εξελίξεις στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μετά τη συνάντηση ο κ.Στουρνάρας διέψευσε το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου Reuters, που αναφερόταν σε έκθεση της τρόικας με προβλέψεις για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η εισήγηση των εκπροσώπων των δανειστών προς το Eurogroup ανέφερε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ότι το πρόγραμμα βαίνει καλώς και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία νεότερη έκθεση. Διέψευσε επίσης ότι πήραμε «κουτσουρεμένη» τη δόση, σημειώνοντας ότι η δόση καταβάλλεται όπως προβλεπόταν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, απλώς δεν έγινε δεκτή εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δινόταν επιπλέον χρήματα. Υποστήριξε συνεπώς ότι: «Ήταν μία πολύ θετική εξέλιξη, δεδομένων, μάλιστα, των πολιτικών δυσκολιών που είχαμε τον τελευταίο μήνα. »

(Visited 1 times, 1 visits today)
By