Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Όχι» στην υπονόμευση του κράτους λέει ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας κατά της λειτουργίας παράλληλων κρατικών δομών στην Τουρκία

erdogan-570

 

Αποφασισμένος να μην επιτρέψει τη λειτουργία εγκαθίδρυσης ενός παράλληλου κράτους, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους που είχε κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα στη συνάντηση που είχε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του ανησυχεί για τους κινδύνους που εγείρει η λειτουργία μιας «παράλληλης δομής» εξωθεσμικών παραγόντων που ασκούν επιρροή στο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης της χώρας.

Όπως υποστήριξε, ο στόχος αυτής της παράλληλης δομής δεν είναι η διασφάλιση της δικαιοσύνης, αλλά η τιμωρία συγκεκριμένων ομάδων.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ο Ερντογάν είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να ενεργήσει με καλή πίστη, παρά τις επικρίσεις που έχει δεχτεί για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

«Κάποιοι έχουν καταχραστεί τις καλές μας προθέσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, και υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του κάνει μεγάλες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα κράτος δικαίου αν η δικαστική εξουσία αψηφά συστηματικά τις άλλες δύο, νομοθετική και εκτελεστικη, ενώ τόνισε επίσης ότι δεν υφίσταται πρόβλημα διάκρισης των εξουσιών στην Τουρκία. «Θα υπάρξουν προβλήματα εάν η δικαστική εξουσία απολέσει την αμεροληψία της», εκτίμησε.

Σαμποτάζ κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας

Στην «παράλληλη δομή» αναφέρθηκε ο τούρκος πρωθυπουργός και στις συναντήσεις του με μέλη της τουρκικής κοινότητας του Βελγίου. Ο ίδιος σχολίασε πως η εξωθεσμική αυτή ομάδα αποπειράται ένα «σαμποτάζ εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας, της ενίσχυσης της οικονομίας της, της ενεργής εξωτερικής πολιτικής της και ιδίως την ειρηνευτική διαδικασία [για να διευθετηθεί] το Κουρδικό».
Πρόσθεσε δε, ότι η ίδια «παράλληλη δομή» επιχειρεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως μια χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By