Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Όχι του Σόιμπλε στην αύξηση της κατανάλωσης

Δεν θα ενισχυθούν οι εξαγωγές των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογράμμισε από την Ισπανία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

fosphotos.com
fosphotos.com

Από τη Γρανάδα, όπου παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογο του Λουίς ντε Γκίτος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Γερμανία δεν πρέπει να αυξήσει την εγχώρια κατανάλωση ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Γερμανός υπουργός, τόνισε πως δεν μοιράζεται την άποψη ότι εάν η Γερμανία πιέσει για μεγαλύτερη ανάπτυξη αυτό θα βοηθούσε στη διόρθωση των προβλημάτων άλλων χωρών της Ευρώπης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε τη διαφωνία του σε μία πιο προληπτική στάση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Η άποψή μας, την οποία μοιράζονται οι περισσότεροι οικονομολόγοι, είναι ότι πρέπει να μελετήσουμε τις αιτίες των τρεχόντων δυσκολιών, και το συμπέρασμα είναι ότι, τουλάχιστον, οι χρηματοοικονομικές πολιτικές δεν πρέπει να δημιουργούν προβλήματα» υπογράμμισε ο Σόιμπλε και εκτίμησε πως η Ε.Ε. έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των θεμελιωδών προβλημάτων σε οικονομίες κλειδιά  και πρόσθεσε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αρκετές χώρες έχουν μειώσει στο μισό τα ελλείμματά τους τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη συνάντηση τους οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη δημιουργία διμερούς προγράμματος χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε να δηλώνει ότι ελπίζει για τη συμμετοχή και άλλων χωρών.

By