Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«10 με τόνο» βάζει ο S&P’s στον Γιώργο Προβόπουλο

giorgos probopoulos trapeza ellados

Ο οίκος σημειώνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επέδειξε αυξημένα αντανακλαστικά από την αρχή της κρίσης.

US-POLITICS-ECONOMY-PUBLIC-DEBT-RATINGSΩς εξαιρετικά θετική εκτιμά τη δράση της Τράπεζας της Ελλάδος, η Standard & Poor’s, από την έναρξη της κρίσης, όπως επισημαίνει σε έκθεση της.

Ο οίκος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σε μια περίοδο κρίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος αντιμετώπισε με επάρκεια την ανάγκη για στήριξη τόσο του τραπεζικού συστήματος γενικότερα όσο και των μεμονωμένων τραπεζών ειδικότερα. Η Τράπεζα της Ελλάδος επέδειξε αυξημένα αντανακλαστικά από την αρχή της κρίσης, εντείνοντας την εφαρμογή των εποπτικών κριτηρίων και ενδυναμώνοντας την παρακολούθηση των εγχώριων τραπεζών. Επισημαίνουμε ότι η κεντρική τράπεζα ανέλαβε πρωτοβουλίες για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα σε μια περίοδο πρωτοφανούς δοκιμασίας, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της βιωσιμότητας και των πιθανών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών».

Η Standard & Poor’s επισημαίνει ότι παρά τη δημιουργία μεγάλων χαρτοφυλακίων ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες πριν από την κρίση, «καμία ελληνική τράπεζα δεν χρεοκόπησε».  Ο οίκος τονίζει ότι οι περισσότερες δράσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τη στήριξη  των ιδρυμάτων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στόχευσαν στην εύρεση λύσεων μέσα από την αγορά, ώστε αυτά τα ιδρύματα να ενσωματωθούν σε άλλα μεγαλύτερα και ισχυρότερα, όπως έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση της απόκτησης της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς.

«Εκτιμούμε ότι η διακυβέρνηση και η διαφάνεια των τραπεζών βρίσκονται σε επαρκές επίπεδο», αναφέρει η Standard & Poor’s και συμπληρώνει: Στις δυνάμεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης καθώς και το «συγκεντρωμένο και σταθερό χρηματοοικονομικό σύστημα».

Ο οίκος πάντως αναφέρει ότι υπάρχουν και αδυναμίες που εντοπίζονται στον αντίκτυπο από τις χρηματοοικονομικές πιέσεις σε επίπεδο χώρας, τις πολύ αδύναμες οικονομικές προοπτικές, τον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο και τις εκτεταμένες ανισορροπίες στη χρηματοδότηση. Ειδικότερα, για το 2013 ο οίκος περιμένει το ΑΕΠ να συνεχίσει να συρρικνώνεται σημαντικά σε συνέχεια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης η οποία ξεκίνησε το 2008. Προβλέπει επίσης μια περίοδο «ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης και αποπληθωριστικών πιέσεων τα επόμενα χρόνια».

By