Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

100 γυναίκες δακρύζουν για τον ρατσισμό

«100 tear drops for racism»   100 δάκρυα από τα χιλιάδες που χύνονται για τα θύματα όλων των μορφών ρατσισμού…  

2

100 γυναίκες από τις χιλιάδες που κλαίνε για όσους αποκλείονται από την κοινωνία ως «διαφορετικοί»…   Οι 600 εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα και ο φωτογράφος “Dimitris the Athens” παρουσιάζουν τη Δευτέρα 16 Ιουνίου το πρότζεκτ «100 tear drops for racism». 

Τα 100 πορτρέτα θα βρίσκονται στον πεζόδρομο της οδού Τρώων στα Άνω Πετράλωνα για μία και μοναδική ημέρα από τις 13.00 έως τις 23.00.    Ο Dimitris the Athens γεννήθηκε στο Μοσχάτο και πλέον ζει στα Πετράλωνα. Η φωτογραφία τον γοήτευε από παιδί.

3

 

Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία επαγγελματικά, μετά εγκατέλειψε και τελικά πριν από οκτώ χρόνια επέστρεψε οριστικά στην πρώτη του αγάπη. Αυτοσυστήνεται ως photohunter. To 2012 η φωτογραφία του με την γυμνή, αιμόφυρτη γυναίκα που κρατούσε την ελληνική σημαία κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Τότε ήταν η οργή που ενέπνευσε την εικόνα που τιτλοφορείται «Μαινάδα». Σήμερα χάρισε ένα πολύμηνο και γεμάτο ευαισθησία πρότζεκτ στους Γιατρούς του Κόσμου λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτοί οι άνθρωποι κάνουν συγκλονιστική δουλειά.   Αυτές είναι δέκα από τις εκατό γυναίκες που δάκρυσαν για τον ρατσισμό και η γέννηση του πρότζεκτ όπως μας τη διηγήθηκε ο Dimitris the Athens.

4

 » Θα φανεί παράξενο και είναι η πρώτη φορά που το λέω, αλλά είχα μόλις ξετυλίξει το πλαστικό περιτύλιγμα από ένα σπάνιο βινύλιο των Massive Attack και άκουγα το αγαπημένο Τeardrops όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο πατέρας μου στην άλλη γραμμή και μου είπε πως η μητέρα μου είχε κάποιο πρόβλημα με τα μάτια της. Οι γιατροί είχαν πει πως ήταν ξηροφθαλμία ή κάτι τέτοιο. Εκείνη τη στιγμή μου γεννήθηκε η ιδέα να απαθανατίσω τη στιγμή της οδύνης, το ξέσπασμα και τα δάκρυα στο ανθρώπινο πρόσωπο.»    

» Φωτογράφισα δύο γυναίκες στην αρχή, αλλά μετά αποφάσισα πως ήθελα να το κάνω πιο μεγάλο και πιο δυνατό. Οι δύο, έγιναν δέκα και τελικά μέσα σε λίγους μήνες είχα φωτογραφίσει εκατό γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου και μόνες τους εθελοντικά συμμετείχαν. Δεν είναι διαλεγμένες γυναίκες και δεν φωτογραφήθηκαν επειδή είναι γνωστές. Η μόνη διάσημη είναι η Κατερίνα Λέχου η οποία για μένα είναι ξεχωριστή όχι λόγω αναγνωρισιμότητας, αλλά επειδή είναι μια αφοπλιστικά δυνατή γυναίκα, που δεν κουβαλάει σταριλίκι και που όταν τη γνώρισα σε μια φωτογράφιση εκδήλωσε αμέσως προθυμία να συμμετάσχει.»

5   

» Στην αρχή είχα σκεφτεί να το παρουσιάσω με πιο ακτιβιστικό τρόπο και να γεμίσω μέσα σε ένα βράδυ την Αθήνα με τα πορτρέτα σε μεγάλες αφίσες, αλλά μετά συνάντησα μέλη της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου και ήξερα πως αυτό έπρεπε να πάει εκεί… Πρόκειται για μια ομάδα με συγκλονιστική δράση και δύναμη ψυχής που με ελάχιστα μέσα, πολύ αυτοθυσία και χωρίς να είναι υπό την σκέπη κάποιου μεγάλου «χορηγού» παλεύουν και προσφέρουν στις πιο αντίξοες συνθήκες. Αυτό είναι κάτι που αν δε το έβλεπα με τα ίδια μου τα μάτια δεν θα το κατέθετα, αλλά έχω ζήσει την εμπειρία των αποστολών τους από κοντά.»    

6

» Ο ρατσισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα των ημερών μας. Δεν είναι πια αποκλειστικά φυλετικός ή κατευθυνόμενος προς στους ομοφυλόφιλους. Η όποια διαφορετικότητα είναι πια στο στόχαστρο πολύ πιο εύκολα και ο κόσμος που υποφέρει είναι πολύς. Δεν είναι η Χρυσή Αυγή το μόνο πρόβλημα. Αυτούς τους βλέπεις, τους διακρίνεις και τους αντιμετωπίζεις. Δεν κρύβονται. Είναι εμφανώς απέναντί σου. Τους νεοεναλλακτικούς φοβάμαι. Την καινούργια γενιά κοπαδοποίησης.»              

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 15 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία).

7

 

Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία. Συμπληρώνοντας 24 χρόνια συνεχούς δράσης το 2014, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια.

8

 

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α. Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, διατηρώντας την αυτονομία τους, τόσο επιχειρησιακή όσο και οικονομική, διοργανώνουν, στελεχώνουν και χρηματοδοτούν αποστολές μέσω του ελληνικού τμήματος.   H αφίσα της εκδήλωσης. Ένα πορτρέτο – κολάζ των 100 φωτογραφιών

9

10

11

1Πηγή: www.lifo.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By