Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μ. Βαλς: Επαγρύπνηση, ενότητα, συσπείρωση

Μετά τις τρεις αυτές επιθέσεις η ανησυχία αρχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα

vals4

Έπειτα από τις τρεις αιματηρές επιθέσεις στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, απηύθυνε σήμερα έκκληση «για επαγρύπνηση, ενότητα και συσπείρωση», αρνούμενος ότι θέλει να υποτιμήσει τα περιστατικά.

«Δεν τις υποτιμούμε», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία σύνδεση» ανάμεσα στις τρεις αυτές επιθέσεις και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται αντιμέτωπες με «ετερόκλητα άτομα που δρουν κατά μόνας», περιπλέκοντας το έργο των υπηρεσιών Πληροφοριών.

Η φύση της απειλής είναι διαφορετική όταν αντιμετωπίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις, πρόσθεσε. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στα τρία περιστατικά, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας αναφερόμενός στην επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Ζουέ-λε-Τουρ, στην επίθεση της Ντιζόν και στην επίθεση της Ναντ. Ο Μανουέλ Βαλς δήλωσε επίσης ότι επρόκειτο να έχει υπουργική σύσκεψη κατά τη διάρκεια του πρωινού για την εξέταση της κατάστασης και τη λήψη των επιβαλλόμενων μέτρων.

«Όλοι βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και εγρήγορση», είπε, ζητώντας από τους Γάλλους «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους». Μετά τις τρεις αυτές επιθέσεις, η ανησυχία αρχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα. «Φόβος τα Χριστούγεννα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Parisien, ενώ η Le Figaro κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει μέτρα κατά του εξτρεμιστικού ισλάμ στη Γαλλία.

«Ενεργούμε με μεγάλη αποφασιστικότητα», απάντησε ο Μανουέλ Βαλς. «Όταν 1.200 άτομα που ζουν στη χώρα μας ενδιαφέρονται για τον τζιχάντ, όταν 60 άτομα, στην πλειοψηφία τους γάλλοι πολίτες, έχουν σκοτωθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών, η απειλή είναι υπαρκτή και οι διαστάσεις της χωρίς προηγούμενο», είπε.

 

By