Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Υψηλοί τόνοι έναντι της Τουρκίας και… η Novartis

Σαφή παραβίαση των ελληνικών «κόκκινων γραμμών» από την Τουρκία χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση το επεισόδιο στα Ίμια, κατά το οποίο τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού.

Το διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κρατά καλά με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τους εκπροσώπους τους να ανεβάζουν τους τόνους σε μια οξεία αντιπαράθεση.

Με συνέντευξή του στον «ALPHA», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, έστειλε στην Τουρκία αυστηρό μήνυμα πως η Τουρκία «έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε». Διαμήνυσε μάλιστα πως «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη δήλωση του κ. Κοτζιά και υπενθύμισε την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Άγκυρα εξέφρασε την προσδοκία της ότι «η Ελλάδα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει την ένταση στο Αιγαίο».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, από την πλευρά του σχολιάζοντας τη δήλωσή του ομολόγου του είπε πως «η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν, δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί».

Την ώρα που η Αθήνα δεν αφήνει κανένα περιθώριο επαναφοράς της κουβέντας για «γκρίζες ζώνες» ή για ευθεία αμφισβήτηση του status quo στο Αιγαίο, διαμηνύει ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.

«Πυρετός» για την υπόθεση Novartis

Με την έναρξη της εβδομάδας το πολιτικό σκηνικό αναμένεται να «πάρει φωτιά» αφού την Τετάρτη πρόκειται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Η μήνυση του Αντώνη Σαμαρά και το περιεχόμενό της που το Μαξίμου χαρακτηρίζει εμφυλιοπολεμικό, έχει βάλει «λάδι στη φωτιά» και η αντιπαράθεση προμηνύεται σφοδρή.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση πέρα από την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων, πρόκειται να αναδείξει το γεγονός της διασπάθισης δημόσιου χρήματος στην υπόθεση Novartis, μια πρακτική που οδήγησε στην χρεοκοπία της χώρας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By