Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παίζουν την «κολοκυθιά» με το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Μετά τις γερμανικές εκλογές θα δοθεί οριστική απάντηση

German Parliament - Chancellor Angela MerkelΑπό τη μία υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης δεν θεωρούν αναγκαίο το κούρεμα του ελληνικού χρέους, από την άλλη οικονομολόγοι πιστεύουν ότι δεν αποφεύγεται. Οριστική απάντηση μετά τις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ επανέρχεται σε δηλώσεις του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο (dpa) για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

«Δεν υπάρχει ανάγκη»

«Δεν βλέπω να υπάρχει ανάγκη για κούρεμα του χρέους. Ένα τέτοιο βήμα θα διατάρασσε την εμπιστοσύνη που τελευταία ανέκτησαν οι αγορές στην ευρωζώνη και θα χαλάρωνε τις μεταρρυθμιστικές πιέσεις στις χώρες με μνημόνια» τόνισε ο Ρέσλερ. Την κατάσταση στην Ελλάδα την χαρακτηρίζει καλύτερη από ό,τι πριν ένα χρόνο. «Με τη νέα κυβέρνηση η Ελλάδα έκανε αξιοσημείωτες προόδους, αλλά οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό, στη διοίκηση και στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ είναι ένας αναγκαστικός δρόμος για την Αθήνα».

Σε αντίθεση με τον γερμανό υπουργό Οικονομίας και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του Βερολίνου που συμφωνούν μαζί του ότι κούρεμα του χρέους δεν πρόκειται να γίνει μετά τις εκλογές, υπάρχει μερίδα ερευνητών οικονομολόγων που θεωρούν μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αναπόφευκτο το «κούρεμα». Τελευταίο δείγμα ήταν οι δηλώσεις του Μαρσέλ Φράτσερ, προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), ο οποίος είπε ότι αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα χρειαστεί απομείωση του χρέους.

Κούρεμα και προεκλογική εκστρατεία

Όμως η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογικούς ρυθμούς και η Μέρκελ προσπαθεί να αποσιωπήσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου πόσο θα κοστίσει η διάσωση του ευρώ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το λογαριασμό, παρακαλώ». Οι αρθρογράφοι σημειώνουν ότι η Γερμανία επαναπαύεται και αγνοεί αυτό που όλη η Ευρώπη γνωρίζει καλά, ότι δηλαδή μετά τις εκλογές οι πολιτικοί θα παραδεχθούν ότι είναι αναγκαίο ακόμα ένα «κούρεμα» του χρέους. «Τι κι αν η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγάλο κούρεμα σε λίγους μήνες; Γιατί να προκαλούμε από τώρα ανασφάλεια στους πολίτες; Θα μπορούσε κανείς να το ονομάσει πολιτική λεπτότητα ή εξαπάτηση ψηφοφόρων» σημειώνουν οι δύο σχολιαστές.

Πάντως, τόσο για το Χριστιανοδημοκρατικό όσο και για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να αναδειχθεί σε πραγματικό θέμα προεκλογικής εκστρατείας. Γιατί σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει, θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά θα επιβαρυνόταν ο γερμανός φορολογούμενος. Κι αυτό το φοβούνται και οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι προεκλογικά.

Πιο χαλαρά φαίνεται να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο κουρέματος οι Γάλλοι. Η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel αναφέρετε σε δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής Οικονομικών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ζιλ Γκαρέ, ο οποίος θεωρεί βέβαιο το κούρεμα. «Το χρέος είναι τόσο μεγάλο, που κάποια στιγμή θα έρθει αναπόφευκτα κούρεμα του ελληνικού χρέους» είπε. Ο γάλλος συντηρητικός πολιτικός από το κόμμα UMP εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για το εάν η Ελλάδα μπορεί να επωμιστεί το χρέος της, που στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να φτάσει το 120% του ΑΕΠ το 2020.

Πηγή: Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By