Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αυστηρή διορία στην Ελλάδα για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές

Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας θα τεθεί εκτός Σένγκεν

metanastes

Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία αναμένεται να δώσουν σήμερα στη χώρα μας νέα αυστηρή προειδοποίηση και διορία έξι εβδομάδων για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές, κατά την σημερινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το ζήτημα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβληθεί ιδιότυπη διετής «καραντίνα» στην χώρα μας, που ουσιαστικά θα τεθεί εκτός Σένγκεν.

Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύονται σε σημερινό άρθρο στους Times του Λονδίνου, όπου μάλιστα γίνεται λόγος για «επανασχεδίαση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων στα Βαλκάνια» που θα κρατήσει για τα δύο αυτά χρόνια. Πρόκειται για το δεύτερο ρεπορτάζ μεγάλης ευρωπαϊκής εφημερίδας τις τελευταίες ημέρες που φιλοξενεί παρόμοιες πληροφορίες για το ζήτημα.

Το Σάββατο, οι Financial Times μιλούσαν για «σχέδιο απομόνωσης» της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους, που αναμενόταν να συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών που είναι προγραμματισμένο για σήμερα Δευτέρα στο Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με τους FT το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δραστικά μέτρα στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και υποστηρίζεται τόσο από την Κομισιόν όσο και το Βερολίνο, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι η συμφωνία με την Τουρκία στην πράξη δεν εφαρμόζεται και αποδείχθηκε αναποτελεσματική στην προσπάθεια να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη.

Κατά το δημοσίευμα αν εφαρμοστεί το σχέδιο, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η Ευρώπη «μετακινεί» τα σύνορά της στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και όχι στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Η πρώτη συζήτηση φέρεται να έγινε την περασμένη Τετάρτη μετά από επιστολή που έστειλε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίροσλαβ Τσεράρ ζητώντας «απευθείας βοήθεια» προς την ΠΓΔΜ για να σταματήσει η ροή παράνομων μεταναστών από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Σε περίπτωση που προκριθεί ένα τέτοιο σχέδιο, τότε αυτομάτως η Ελλάδα θα γίνει η χώρα που θα εγκλωβιστούν χιλιάδες μετανάστες, που φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά.

Προσερχόμενη στην Σύνοδο του Άμστερνταμ, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ διατύπωσε καθαρά την πρόταση αυτή, λέγοντας πως αν η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της, τότε θα πρέπει η Ευρώπη να τα «μετακινήσει» προς τα Κεντρικά.

Είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εάν δεν το κάνει τότε «τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης», τόνισε η Μικλ-Λάιτνερ, προσθέτοντας πως από την Ελλάδα ζητείται να κάνει το ταχύτερο δυνατό όλα τα απαραίτητα για να ενισχυθεί η πραγματική διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων.

Η ίδια είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι είναι αναγκαίο να εγκατασταθεί εκεί μία κοινή συνοριοφυλακή και μία ακτοφυλακή, η σχετική πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και θα συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο. Όπως διατεινόταν εκ νέου η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, είναι «μύθος» ότι δεν μπορεί να φυλαχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, καθώς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είχε επαρκείς δυνατότητες για τη φύλαξη των συνόρων, και, κατά την άποψή της, ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά ναυτικά της Ευρώπης χρειάζεται μία πολιτική διοίκηση για να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων.

Αναφερόμενη στις χθεσινές απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, η Μικλ-Λάιτνερ επισήμανε πως «είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος πάντως διέψευσε εκ νέου τα δημοσιεύματα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών. Ο κύριος Αβραμόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τίποτα τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί».

«Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα», τόνισε και σημείωσε: «Είναι προφανές ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Γι’ αυτό τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά. Δεν θεωρώ ότι η ζώνη Schengen βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρέπει να καταβάλουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό είναι και που οι πολίτες της Ευρώπης ζητούν από εμάς».

By