Τετάρτη, 1 Απριλίου, 2020

Αγνοούν τους κανόνες του Internet οι ανήλικοι

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Δικτύου Safer Internet.

internetΑγνοούν τους κανόνες συμπεριφοράς  και τις υποχρεώσεις τους στον ψηφιακό κόσμο, οι ανήλικοι χρήστες του Internet.

Παρά το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με το διαδίκτυο εξακολουθούν να έχουν αυξημένες πιθανότητες να πέσουν θύματα ψηφιακής παρενόχλησης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Δικτύου Safer Internet.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 23 Οκτωβρίου 2012 έως 15 Ιανουαρίου 2013 μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου.

Το 40% των ερωτηθέντων έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή της σχολικής τους πορείας περιστατικά ψηφιακής παρενόχλησης, διακωμώδησης ή συκοφαντικής δυσφήμισης μέσω κινητού, Facebook ή άλλου ιστοχώρου.

Την ίδια στιγμή το 68,6% των εκπαιδευτικών πιστεύει πώς οι ανήλικοι δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για το «netiquette», δηλαδή τον κώδικα δεοντολογίας και τους κανόνες καλής συμπεριφοράς online. Επιπλέον το 60,1% των εκπαιδευτικών, επισημαίνει πως οι ανήλικοι δε γνωρίζουν ότι η διαδικτυακή τους συμπεριφορά μπορεί να έχει συνέπειες στον φυσικό κόσμο.

Όπως υποστηρίζει το 79,7% των εκπαιδευτικών, οι ανήλικοι καταπατούν την πνευματική ιδιοκτησία των άλλων στο Internet, χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν τους κανόνες που διέπουν την έννοια του «copyright».

Το 49,6% των εκπαιδευτικών θεωρούν πως οι ανήλικοι δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να σέβονται την γνώμη των άλλων στο Internet, ενώ δε ζητούν τη συγκατάθεση για να αναρτήσουν φωτογραφίες ή βίντεο τρίτων (φίλων, συμμαθητών, γνωστών, άλλων), όπως υποστηρίζει το 61,5% των εκπαιδευτικών. Πάντως, το 72% των εκπαιδευτικών πιστεύουν πως οι ανήλικοι θεωρούν ότι γνωρίζουν περισσότερα για το Internet απ’ ότι οι δάσκαλοι και οι γονείς τους.

By