Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2019

Airbnb και Golden Visa γίνονται τα σπίτια των πλειστηριασμών

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά των «κόκκινων» κατοικιών, καθώς οι μεγάλοι παίκτες του real estate σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει για Golden Visa και Airbnb.

Πιο συμφέρουσα επένδυση σήμερα είναι η «Χρυσή Βίζα», καθώς προσφέρει αποδόσεις έως και 7%, όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση της αγοράς. «Οι Κινέζοι, Τούρκοι ή Ρώσοι που αγοράζουν ένα ακίνητο στην Αθήνα δεν ενδιαφέρονται να κατοικήσουν σε αυτό. Αναθέτουν τη διαχείρισή του σε εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων και λαμβάνουν μια απόδοση της τάξης του 5% ετησίως».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εταιρείες διαχείρισης ανακαινίζουν τις κατοικίες που αγοράζουν από τις τράπεζες μετά από πλειστηριασμό και τις πουλάνε μέσω ειδικών καναλιών που απευθύνονται σε αγοραστές από την Κίνα, την Τουρκία, τη Ρωσία ή τις αραβικές χώρες.  Οι επενδυτές από τις εν λόγω χώρες ενδιαφέρονται να πάρουν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα για πέντε έτη, ώστε να μετακινούνται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, με μια επένδυση της τάξης των 250.000 ευρώ αποκομίζουν έσοδα 17.000 ευρώ ετησίως (7%) μείον την προμήθεια της εταιρείας διαχείρισης η οποία συνήθως κυμαίνεται στο 2% (5.000 ευρώ).

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Enterprise GreeceΓρηγόρης Στεργιούλης επισήμανε ότι το πρόγραμμα Golden Visa θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι στο τέλος Αυγούστου είχαν χορηγηθεί 3.154 άδειες διαμονής σε ξένους  επενδυτές.

Σε αυτή την αγορά στοχεύει και η Grivalia Properties, η οποία εισέρχεται στην αγορά των «κόκκινων σπιτιών»

Επενδυτικός προορισμός και το Airbnb

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αγορά βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Στελέχη του κλάδου ακινήτων εκτιμούν ότι πολλά από τα «κόκκινα σπίτια» θα καταλήξουν καταλύματα για τους τουρίστες, ιδίως σε περιοχές μεγάλης ζήτησης όπως το κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων, ο αριθμός των κλινών που εκμισθώνονται μέσω της διεθνούς πλατφόρμας αγγίζουν σε αριθμό τις ξενοδοχειακές κλίνες στην πρωτεύουσα.

Πιέσεις στις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τα ακίνητα

Μετά την ομαλοποίηση των πλειστηριασμών τον Φεβρουάριο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συσσωρεύουν ακίνητα. Σημειώνεται ότι συνολικά φέτος πραγματοποιήθηκαν 8.457 πλειστηριασμοί ακινήτων, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγει στις τράπεζες, σε μια προσπάθεια να υποστηριχθεί η καινούργια αγορά.

Στους νέους στόχους που θα καταθέσουν έως την Παρασκευή στο SSM οι τράπεζες, θα περιλαμβάνονται και οι εκτιμήσεις τους για τον αριθμό των ακινήτων που θα αγοράσουν από τους πλειστηριασμούς, την αξία κτήσης τους, καθώς και τον τρόπο/ρυθμό με τον οποίο θα διαθέσουν τα εν λόγω ακίνητα. Ο «κλοιός» σφίγγει για τα πιστωτικά ιδρύματα που καλούνται να «ξεφορτώνονται» σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, αλλά σε αποτελεσματικούς όρους, τα «κόκκινα ακίνητα».

By