Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ακόμα ένα νέο κρυπτονόμισμα βγαίνει σύντομα στην κυκλοφορία

Άλλη μια μεγάλη εταιρεία social media μπαίνει στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων.

Πρόκειται για την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, το οποίο σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, στο προσεχές διάστημα θα λανσάρει το δικό του κρυπτονόμισμα.

Θα ονομάζεται Gram και αναμένεται να είναι διαθέσιμο μέσα στους επόμενους δύο μήνες

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν οι New York Times επικαλούμενοι επενδυτές, στα σχέδια της εταιρείας είναι να διαθέσει το κρυπτονόμισμα στα ψηφιακά πορτοφόλια 200 εκατ. – 300 εκατ. χρηστών της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων παγκοσμίως.

Πριν από το επίσημο λανσάρισμα, πάντως, η Telegram αναμένεται να διαθέσει μία δοκιμαστική εκδοχή του δικτύου Gram, μέσα στην επόμενη ή εντός των δύο επόμενων εβδομάδων.

Το νέο κρυπτονόμισμα θα επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν προϊόντα στο Telegram, όπως επίσης και να μεταφέρει χρήματα οπουδήποτε στον κόσμο.

Τα σχέδια του Telegram για το δικό του κρυπτονόμισμα έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2018, οπότε και κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια ύψους 1,7 δισ. δολ. για την πλατφόρμα blockchain του, το Telegram Open Network.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία πάντως δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τα σχέδιά της.

Η υπηρεσία δημιουργήθηκε το 2013 από δύο Ρώσους επιχειρηματίες, αδέλφια, τους Νικολάι και Παβέλ Ντουρόφ και έχει περίπου 365 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Στα μέσα του περασμένου Ιουνίου το Facebook ανακοίνωσε την απόφασή του να λανσάρει ένα κρυπτονόμισμα, με την ονομασία Libra, στο πλαίσιο της προσπάθειας της εταιρείας να επεκταθεί πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών.

Σε συνεργασία με κολοσσούς των κλάδων της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών πληρωμών (όπως oι Μastercard, PayPal, Visa, Uber, Spotify, Lyft, Ebay και Vodafone) η Facebook δημιούργησε τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό φορέα Libra Association, με έδρα στη Γενεύη.

Ο φορέας αυτός θα ελέγχει το νέο ψηφιακό της νόμισμα που πρόκειται να κυκλοφορήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Πρόκειται για ένα stablecoin, το οποίο σημαίνει ότι βασίζεται σε περιουσιακά στοιχεία και στόχος είναι να κινείται πολύ κοντά σε μια συγκεκριμένη τιμή, αντί να καταγράφει έντονες διακυμάνσεις όπως το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.

Η έμπνευση για την ονομασία «Libra» προήλθε από τη ρωμαϊκή ζυγαριά, που θεωρείται σύμβολο της δικαιοσύνης και τη γαλλική λέξη «liberte» για την ‘ελευθερία’, δήλωσε ο Ντέβιντ Μάρκους, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της PayPal που είναι επικεφαλής του προγράμματος της Facebook.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη συσταθεί μια θυγατρική με την ονομασία Calibra, που θα προσφέρει ηλεκτρονικά πορτοφόλια για όσους θέλουν να αποταμιεύουν, να αποστέλλουν και να ξοδεύουν τα Libra.

Η Calibra θα είναι συνδεδεμένη με τις πλατφόρμες μηνυμάτων της Facebook, το Messenger και το WhatsApp, που έχουν ήδη πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες.

Η Facebook ευελπιστεί ότι όχι μόνο θα καταστήσει δυνατές τις συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά θα προσφέρει για πρώτη φορά πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των τραπεζών.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η Facebook εκτιμά ότι μπορεί να έχει έσοδα και από τις υπηρεσίες μηνυμάτων της μέσω συναλλαγών και πληρωμών, κάτι που ήδη γίνεται σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η WeChat.

Η Facebook βρίσκεται σε επαφή με ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και άλλες χώρες για το σχεδιαζόμενο κρυπτονόμισμα, ωστόσο τα σχέδιά της έχυον ήδη εγείρει αρκετές αντιδράσεις, κυρίως στην Ευρώπη, όπου αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Facebook θα μπορούσε να καταστεί μια «σκιώδης τράπεζα».

Όλα ξεκίνησαν με το γνωστό σε όλους πια Bitcoin. Το πρώτο κρυπτονόμισμα γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 2008. Δημιουργός του ήταν ένα μυστήριο πρόσωπο που έφερε το ψευδώνυμο «Σατόσι Νακαμότο».

Η αξία του, εκείνα τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, ανερχόταν σε λιγότερο από 0,01 δολάρια και λίγα προμήνυαν τότε ότι το πρώτο αυτό ψηφιακό νόμισμα έμελλε να φτάσει στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα και πόσω μάλλον στα ιστορικά υψηλά των 20.000 δολαρίων που άγγιξε πέρυσι.

Στέφθηκε δικαίως «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων», αφού αποτέλεσε την αρχή για το λανσάρισμα μιας σειράς από εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα.

Η αξία του σήμερα ανέρχεται στα 9.183 ευρώ, έχοντας αυξηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο φορές σε μια δεκαετία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By