Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2019

Ακόμη μια χρονιά με σοβαρότατους τραυματισμούς από τα βεγγαλικά

Ένας 16χρονος σοβαρά τραυματισμένος στη Σύρο

krotides_veggalika_purotexnimata

 

Συνελήφθησαν τη Μ. Παρασκευή στη Σύρο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ερμούπολης, δυο 16χρονοι Έλληνες και οι μητέρες τους, ηλικίας 50 και 47 ετών, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της προμήθειας-κατοχής-διάθεσης ειδών πυροτεχνίας και…

παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.

Ειδικότερα, ενημερώθηκαν οι Αστυνομικές Αρχές, από ιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, για σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου από κροτίδα.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι, σε χωριό της Σύρου 16χρονος ημεδαπός στην προσπάθεια του να πυροδοτήσει αυτοσχέδια κροτίδα, αυτή εξερράγη, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά στο αριστερό του χέρι.

Ο τραυματισθείς μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο της Σύρου και στη συνέχεια διακομίσθηκε σε Νοσοκομείο της Αττικής, για περαιτέρω νοσηλεία.

Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας, την αυτοσχέδια κροτίδα είχαν κατασκευάσει οι δυο 16χρονοι κατηγορούμενοι και ο ένας από αυτούς την διέθεσε στον τραυματισθέντα.

Ακολούθησαν έρευνες στις κατοικίες όλων εμπλεκομένων, όπου βρέθηκαν και καταχέστηκαν συνολικά 775 τυποποιημένες κροτίδες και βεγγαλικά. Τα εν λόγω ειδή πυροτεχνίας είχαν προμηθευτεί μέσω διαδικτύου οι δυο κατηγορούμενες μητέρες των ανηλίκων.

Οι συλληφθέντες ανήλικοι και οι γονείς τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου.

Υπενθυμίζεται, ότι κάθε χρόνο κατά την περίοδο του Πάσχα στη χώρα μας γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, συνάνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται, κάποιοι μάλιστα σοβαρά σε σημείο ακρωτηριασμού, τύφλωσης ή και κώφωσης εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων συμβουλεύει – συνιστά στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα εξής:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  • Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου.
  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς, με σκοπό να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την κατανόηση των κινδύνων που διατρέχουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

By