Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ακραία φτώχεια: Πενιχρή η πρόοδος στην καταπολέμηση της

Τι φταίει;

Η ακραία φτώχεια μειώνεται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια. Εντούτοις, το 2014 ίσως υπήρξε ένα σημείο καμπής, καθώς από τότε μειώνεται πιο αργά, σύμφωνα με τις τελευταίες ετήσιες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, ένας διεθνής οργανισμός ανάπτυξης με έδρα την Ουάσινγκτον, χρησιμοποιεί ένα απόλυτο μέτρο για να ορίσει το λεγόμενο Διεθνές Όριο Φτώχειας, το οποίο είναι τα 1,90 δολάρια / ημέρα (σε δολάρια 2011).

Η φετινή έκθεση, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο σύνολό της στις 17 Οκτωβρίου, επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το 2015 περίπου 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε ακραία φτώχεια. Οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2018 είναι 8,6% του πληθυσμού.

Ενώ το ποσοστό μειωνόταν κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως από το 1990 έως το 2015, φαίνεται πλέον να παραμένει στάσιμο. Οι πρόσφατοι πόλεμοι στη Συρία και την Υεμένη σίγουρα δεν βοήθησαν, και το ίδιο ισχύει για την ταχεία αύξηση του πληθυσμού σε πολλές αφρικανικές χώρες που ήδη υπέφεραν από τη φτώχεια.

Πολλοί ερευνητές της ανάπτυξης αποδίδουν το μερίδιο του λέοντος στην παγκόσμια μείωση της φτώχειας στην Κίνα, η οποία μετέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τις φτωχές αγροτικές περιοχές σε έναν αστικό τρόπο ζωής. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου φαίνεται να έχει ακολουθήσει το συγκεκριμένο παράδειγμα.

«Τα τελευταία 25 χρόνια, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την ακραία φτώχεια και το παγκόσμιο ποσοστό φτώχειας είναι τώρα χαμηλότερο από ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, «Όμως, αν θέλουμε να έχουμε βάλει ένα τέλος στη φτώχεια μέχρι το 2030, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες επενδύσεις, ιδιαίτερα για την οικοδόμηση ανθρώπινου κεφαλαίου».

Χθες, ο Bill και η Melinda Gates δημοσίευσαν μια έκθεση υπογραμμίζοντας τα ίδια ζητήματα. Η έκθεση Gates εξετάζει την παγκόσμια πρόοδο στην υλοποίηση των 17 Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι έχουν ορίζοντα το 2030.

Περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι – ή το 5% του πληθυσμού – θα εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2030, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Υπερπόντιας Ανάπτυξης (ODI). Το γεγονός αυτό θα σηματοδοτεί την αποτυχία ενός από τους Στόχους του ΟΗΕ, που είναι η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας.

Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας θα κοστίσει επιπλέον 125 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για δαπάνες στην υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική προστασία στις φτωχότερες χώρες. Οι πιο πλούσιες χώρες μπορούν να το κάνουν αυτόνομα μέσω των φόρων και της βελτίωσης των υφιστάμενων κοινωνικών υπηρεσιών, εκτιμά το ODI, αλλά 48 χώρες θα χρειαστούν εξωτερική βοήθεια για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή υποδομών.

By