Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020

Άκυρο το δημοψήφισμα στην Καταλονία, λέει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας

Όπισθεν ολοταχώς από τον Πουτζδεμόντ για την ανεξαρτησία της Καταλονίας – Το δικαστήριο έκρινε ότι «ο νόμος παρεμβαίνει των εξουσιών του κράτους» – Τον Σεπτέμβριο, το δικαστήριο, μελετώντας τη νομιμότητά του, είχε «παγώσει» τον νόμο

Πλήγμα για τον ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ!

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε ομόφωνα το δημοψήφισμα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο, ειδικότερα, έκρινε ότι «ο νόμος παρεμβαίνει των εξουσιών του κράτους αναφορικά με τις λαϊκές διαβουλεύσεις» και ότι «παραβιάζει, μεταξύ άλλων, την υπεροχή του Συντάγματος, την Εθνική Κυριαρχία και την αδιαίρετη ενότητα του ισπανικού Έθνους», όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «El Pais».
Τον Σεπτέμβριο, το δικαστήριο, μελετώντας τη νομιμότητά του, είχε «παγώσει» τον νόμο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει λόγο για «πολύ σοβαρές παραλείψεις στη νομοθετική διαδικασία» όσον αφορά την έγκριση του δημοψηφίσματος από την καταλανική Βουλή.

Ο ηγέτης της Καταλονίας, επέμενε μέχρι και σήμερα ότι θα εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά το δημοψήφισμα, η οποία προβλέπει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εφόσον τα αποτελέσματα καταδείξουν την επικράτηση του «ναι», ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, τα σχέδιά του καταστρέφονται σαν «χάρτινος πύργος».

By