Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αλώβητοι οι Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας από το Brexit

Το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit προστατεύει όλους όσοι διαμένουν στη χώρα και εργάζονται σε αυτήν, καθώς και όσους είναι ήδη σπουδαστές σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. 

Σύμφωνα με το πλαίσιο της καταρχήν συμφωνίας, οι Ευρωπαίοι πολίτες, ανάμεσά τους και οι Έλληνες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν με πλήρη πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές και δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητά τους ως πολίτες.

Τα δικαιώματα των παιδιών τους και τα δικαιώματα των συντρόφων τους στις ήδη υπάρχουσες «μακροχρόνιες σχέσεις» είναι επίσης εγγυημένα.

Οι πολίτες μπορούν να παραπέμπουν ασαφείς υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για οκτώ χρόνια μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Εντούτοις, δεν καθορίζεται ακόμη το τι θα αλλλάξει για τους Ευρωπαίους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία, αν δηλαδή θα μεταβληθεί σημαντικά το κόστος σπουδών ή άλλες παράμετροι. Ο αριθμός των Ελλήνων που επιλέγουν τη Μεγάλη Βρετανία για τις σπουδές τους είναι μεγάλος. Μόνο το 2015 περισσότεροι από 10.000 Έλληνες εγγράφηκαν σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ περισσότεροι από 35.000 βρίσκονται στη χώρα για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

Ένα από τα σενάρια προβλέπει ότι τα δίδακτρά τους θα μπορούσαν να εξισωθούν με εκείνα των φοιτητών από χώρες εκτός ΕΕ και κατά συνέπεια να τριπλασιαστούν. Επίσης η υποχρεωτική άδεια παραμονής θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε περίπτωση που ο φοιτητής αποτύχει σε αρκετά μαθήματα.

Μέχρι τώρα για τους φοιτητές που προέρχονται από χώρες εντός της ΕΕ τα δίδακτρα στη Μεγάλη Βρετανία κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 11.000 και 12.000 ευρώ το χρόνο.

Την ίδια ώρα για τους φοιτητές που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ, γνωστοί και ως «overseas», αυτό το ποσό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.

Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τους φοιτητές είναι συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus. Άγνωστο παραμένει αν η Βρετανία θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα είναι ανοιχτό και σε χώρες που δεν είναι μέλη, αλλά αυτό εξαρτάται από τη συμφωνία μεταξύ της τρίτης χώρας και της ΕΕ.

By