Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Alpha Bank:Πάταξη φοροδιαφυγής για την υπέρβαση της κρίσης

  Η τράπεζα εκτιμά ότι είναι αναγκαία η κινητικότητα των  εργαζομένων για την εποικοδομητική λειτουργία του δημοσίου τομέα 

 

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Η πορεία εξόδου από την  κρίση δεν μπορεί να είναι ομαλή και αυτονόητη, χωρίς συνέχιση της προσπάθειας για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση και εκλογίκευση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του δημόσιου τομέα της χώρας και χωρίς την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης με την αποτελεσματική και ριζική πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, που έχει λάβει μεγάλες πλέον διαστάσεις, τονίζει η Alpha Bank σε ανάλυση της για την υπέρβαση της κρίσης.

Επιπροσθέτως, η Alpha εκτιμά ότι προαπατούμενο της  εποικοδομητικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα είναι η κινητικότητα των εργαζομένων με θεσμοθετημένη δυνατότητα και αναγκαστικές αποχωρήσεις, καθώς και με πρόσληψη νέων εξειδικευμένων στελεχών και εργαζομένων.

Ακολούθως, η Alpha στηλιτεύει τις διάφορες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με πρόστιμα και ποινές που συχνά δεν εφαρμόζονται, ή ακυρώνονται με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, και γενικά με πρακτικές που καθιστούν την φοροδιαφυγή επικερδή (και λογική) δραστηριότητα όπως διαπιστώνει σε πρόσφατη έκθεσή του και το ΔΝΤ.

Επιπλέον, στην ανάλυση σημειώνεται ότι δεν είναι βιώσιμη η συνεχιζόμενη πρακτική της επιπλέον επιβάρυνσης των συνεπών φορολογουμένων για να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων που προκύπτουν από φοροδιαφυγή, ή/και εισφοροδιαφυγή, ή/και την άρνηση πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών ενός μεγάλου αριθμού εύπορων φορολογουμένων. Για παράδειγμα,σημειώνει η Alpha,  δεν είναι σωστό η απώλεια εσόδων από την άρνηση πληρωμής των εισφορών στον ΟΑΕΕ από άνω του 50% των ασφαλισμένων του να αντικατασταθεί με επιβολή νέου φόρου 0,2% επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που καταβάλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους, ή με νέα αύξηση της ήδη υπερβολικά αυξημένης επιχορήγησης του οργανισμού αυτού από τον τακτικό προϋπολογισμό. Πολύ περισσότερο, προσθέτει, αφού οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν πληρώνουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ δεν πληρώνουν (πιθανότατα) ούτε τον ΦΠΑ που είναι υποχρεωμένοι να παρακρατούν.

Η αποκατάσταση της λογικής στους ανωτέρω τομείς δεν είναι θέμα της Τρόικα επισημαίνει με έμφαση η τρόικα, συμπληρώνοντας ότι είναι πρωτίστως θέμα επιβίωσης της χώρας μας ως ανεξάρτητης και ευνομούμενης πολιτείας του 21ου Αιώνα.

Δεν μπορεί, επομένως, η επίτευξη προόδου σε αυτούς ακριβώς τους τομείς να γίνεται προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοοικονομικής βοήθειας – που έχει ανάγκη η χώρα για την ανάκαμψη της οικονομίας της – και η συνεχής απουσία προόδου να γίνεται αιτία συνεχών αναταράξεων και αιτήσεων για νέες αναβολές στην πραγματοποίηση αυτονόητων και απολύτως αναγκαίων προσαρμογών.

Ωστόσο, η τράπεζα υπογραμμίζει ότι  σημειώνονται νέες ευνοϊκές εξελίξεις που σηματοδοτούν την προοπτική ανάκαμψης τα επόμενα τρίμηνα:

α) Το οικονομικό κλίμα διαμορφώνεται ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν,

β) Οι καταθέσεις επανήλθαν σε αυξητική πορεία τον Μάιο του 2013 μετά την αρνητική επίπτωση από την κυπριακή κρίση τον Απρίλιο του 2013.

γ) Επιπλέον, ήδη ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η τρέχουσα φάση της αναπλήρωσης των κεφαλαίων των μεγάλων και κάποιων μικρών τραπεζών, μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI Plus) και τις επισφάλειες από την βαθειά ύφεση στην ελληνική οικονομία, με προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων και από ξένους επενδυτές.

δ) Στον σημαντικό για τη Ελλάδα τομέα του φυσικού αερίου, ολοκληρώθηκε η αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ και ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline), ο οποίος θα διασχίζει την Βόρεια Ελλάδα σε μια απόσταση 550 χιλ. μεταφέροντας φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν σε ολόκληρη της Ευρώπη και στην Ελλάδα.

«Kλειδί» επενδύσεις και εξαγωγές

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτει η τράπεζα, προκύπτει ότι η επιβράδυνση της πτώσης του ΑΕΠ σε ποσοστό κάτω του -4,2% που προβλέπει η Τρόικα για το 2013 και η επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014 θα στηριχθούν κυρίως στην ανάκαμψη των επενδύσεων (εκτός των επενδύσεων σε κατοικίες) και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (κυρίως του τουρισμού).

Γενικά, η πτώση των μέσων αποδοχών των εργαζομένων στο σύνολο της οικονομίας στην Ελλάδα συνολικά το 2013 έναντι του 2008 εκτιμάται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο -15,5%.

Στην ίδια περίοδο, η πτώση του όγκου των πωλήσεων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου εκτιμάται στο εντυπωσιακό -36,8%. Ειδικότερα, στο 1ο 4μηνο του 2013 ο δείκτης όγκου των πωλήσεων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου έχει καταποντιστεί κατά -38,2% έναντι του 1ου 4μήνου του 2008, ενώ στην ίδια περίοδο η πτώση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν στο -23,9%, παρά την υπέρμετρη αρνητική επίπτωση στην εξέλιξη του ΑΕΠ από την τεράστια πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων.

Επιπλέον, στο 1ο 4μηνο του 2013 σημειώθηκε ελάχιστη πτώση των εισαγωγών αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία κατά -0,96%, αλλά δυσανάλογα μεγάλη πτώση του δείκτη κύκλου εργασιών (τρέχουσες τιμές) στο λιανικό εμπόριο εκτός καυσίμων κατά -12,4%. Στην ίδια περίοδο και οι εγχώριες επενδύσεις σημειώνουν μεγάλη πτώση άνω του -10% και οι εισαγωγές αυτοκινήτων ήταν επίσης μειωμένες κατά -11,0%. Τέλος, τον μήνα Απρ.’13 οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία ήταν αυξημένες κατά 14,2%, αλλά ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο εκτός καυσίμων σημείωσε πτώση κατά -12,9%.

Τα ανωτέρω στοιχεία, και οι καθημερινά αποκαλυπτόμενες περιπτώσεις εκτεταμένων παραβάσεων της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, δείχνουν ότι ένα αυξανόμενο μέρος της πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης εξακολουθεί να προσδιορίζεται από την μεταφορά των συναλλαγών (ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών) στην παραοικονομία. Το αποτέλεσμα είναι να δυστυχούν οι αριθμοί και να ευημερούν οι (επιτήδειοι) άνθρωποι, κατ” αντιστροφήν του λεχθέντος από τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Αυτό φέρνει στο προσκήνιο τη μεγάλη ανισοκατανομή του εισοδήματος που συνεπάγεται η λιτότητα χωρίς πάταξη της παραοικονομίας. Οι μεταβολές των λιανικών πωλήσεων είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με άλλους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και πρέπει να προβληματίσουν την πολιτική ηγεσία. Όσο θα επεκτείνεται η παραοικονομία, τόσο δεν θα καταγράφεται στο ΑΕΠ η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και τόσο θα δημιουργούνται αδιέξοδα στην εμπέδωση προοπτικών ανάκαμψης και αναστροφής του κλίματος.

Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και, σε τελική ανάλυση, στη βιωσιμότητα της όλης προσπάθειας προσαρμογής εκτιμά η Alpha Bank.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By