Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναστασιάδης: Η συνεργασία που έχουμε με την Ελλάδα βοηθά να μπει το Κυπριακό στη σωστή βάση

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κύπριο πρόεδρο και είχαν δίωρη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις

Την ευχή οι εξελίξεις στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να είναι τέτοιες ώστε να ξαναρχίσει δημιουργικός διάλογος για το Κυπριακό εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρο Νίκος Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλεξης Τσίπρας κατά το σύντομο διάλογό του με τον κ. Αναστασιάδη, μπροστά στις κάμερες, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ιδίου και της Κυβέρνησης του προς την κυπριακή Κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό για τις επιλογές του.

«Είναι πάντοτε στενή η επικοινωνία των δύο κυβερνήσεων», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίον καλωσόρισε εκφράζοντας τη μεγάλη χαρά του, όπως είπε, που για άλλη μια φορά έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάσουν.

Ειδικότερα, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι οι δυο τους έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάζουν και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των Συνόδων Κορυφής, για να σημειώσει:

«Όλο αυτό το διάστημα είχαμε τη δυνατότητα από πολύ κοντά να σχεδιάζουμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτή η σταθερή μας στάση έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ευρύτερης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειες μας και αναγνώρισης της στάσης αυτής», τόνισε.

«Γνωρίζω βεβαίως», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο όπου πρέπει να κουβεντιάσουμε για τις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και για τον τρόπο μέσα από τον οποίο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Ο κ. Αναστασιάδης με τη σειρά του ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ανέφερε ότι «πραγματικά η στενότατη συνεργασία που αναπτύξαμε όλα τούτα τα χρόνια έχει συμβάλει θετικά στο να δημιουργήσουμε ευρύτερες περιφερειακές αλλά και ευρύτερες συνεργασίες, να επανατοποθετήσουμε στη σωστή βάση το Κυπριακό, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον».

«Και βεβαίως», πρόσθεσε, «μας δίνεται η ευκαιρία να βρεθούμε στο εξωτερικό, αλλά οι εκάστοτε συναντήσεις στην Αθήνα ή στην Κύπρο έχουν μια άλλη διάσταση και χαίρομαι γιατί σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία, ενόψει και τη Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, να δούμε όλο το φάσμα -ο υπουργός Εξωτερικών είχε μια σειρά από επαφές, με τον κ. Τσαβούσογλου και την κ. Λουτ-, να αλληλοενημερωθούμε για τα όσα αφορούν στο Κυπριακό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα τους δοθεί και η ευκαιρία κατά τη σημερινή συνάντηση εργασίας τους να δουν και για τις τριμερείς και τις τετραμερείς, «όπως τις έχουν χτίσει οι ΥΠΕΞ μας και με τα όσα αφορούν την ενέργεια, την ασφάλεια, την περιφερειακή ειρήνη, όλα τούτα που οπωσδήποτε έχουν τη σημασία τους και για τη λύση του Κυπριακού».

«Ας ευχηθούμε ότι οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη θα είναι τέτοιες που να βοηθήσουν έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, εφόσον και ο Γενικός Γραμματέας κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις», σημείωσε.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης αρχίζουν αύριο Τρίτη στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Κοτζιάς έχει πει ότι στόχος του είναι να πετύχει προπαρασκευαστική σύγκλιση απόψεων με την Άγκυρα ώστε να δρομολογηθεί επανέναρξη των επαφών για το Κυπριακό, οι οποίες έχουν «παγώσει» εδώ και ενάμιση χρόνο μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Κυπριακές διπλωματικές πηγές πάντως έχουν διαρρεύσει ότι οι πιθανότητες τριμερούς συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιτζί είναι μικρές.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες στις 28 Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση στην Αθήνα ήλθε υπό τη σκιά των δηλώσεων του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τα στρατεύματα της στα κατεχόμενα, στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου.

Η απομάκρυνση των περίπου 40.000 στρατιωτών από το ψευδοκράτος είναι πάγιο αίτημα της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς.

By