Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αναταραχή στο Βέλγιο: Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης υπέβαλαν την παραίτησή τους

Οι παραιτήσεις των δύο υπουργών δεν έγιναν δεκτές

sarl misel2

Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών του Βελγίου Jan Jambon, όπως αναφέρουν όλα τα βελγικά ΜΜΕ.

Επίσης, και ο υπουργός Δικαιοσύνης Koen Geens υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά ούτε αυτή έγινε δεκτή.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Βελγίου έγινε στόχος σκληρής κριτικής μετά τις επιθέσεις της προηγούμενης Τρίτης που προκάλεσαν τον θάνατο σε πάνω από 30 άτομα. Πολλοί αναλυτές διερωτώνται, ειδικότερα, για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να μην θέσει τη χώρα σε ανώτερο επίπεδο επιφυλακής (4), μετά την σύλληψη του Σαλάχ Αμπνεσλάμ την περασμένη Παρασκευή.

Το πρωί της Πέμπτης συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο για τις εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Ολα δείχνουν ότι η μίνι κυβερνητική κρίση ξέσπασε μετά την αποκάλυψη του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία είχε απελάσει το καλοκαίρι του 2015 έναν από τους τρομοκράτες που εμπλέκονται στο μακελειό, τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι και είχε ενημερώσει σχετικά τις βελγικές Αρχές, αλλά ο τρομοκράτης αφέθηκε ελεύθερος.

Ο τρομοκράτης, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τις βελγικές Αρχές ως ένας από τους καμικάζι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, είχε απελαθεί από την Τουρκία όχι μία αλλά δύο φορές, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Αυτή την πληροφορία έδωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Τουρκίας στο πρακτορείο Reuters.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ρίξει φως στην υπόθεση, να αποφύγει τις σκιές και να δουλέψει με το Κοινοβούλιο» απάντησε ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Koen Geens είχε διαψεύσει τον Ερντογάν, που δήλωσε χθες ότι ο τρομοκράτης που απέλασε η Τουρκία αφέθηκε ελεύθερος και δήλωσε ότι δεν υπήρξε απέλαση προς το Βέλγιο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε, επίσης, ότι όταν ο Ελ Μπακράουι «απελάθηκε, πήγε στην Ολλανδία και όχι στο Βέλγιο».

Τι γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz και αναδημοσιεύονται από τα βελγικά ΜΜΕ τροφοδοτούν το σενάριο ότι οι Αρχές του Βελγίου, η αστυνομία, η πολιτική εξουσία και η δικαιοσύνη, εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας.

Η Haaretz αναφέρε ότι «οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου είχαν πληροφορίες ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση την Τρίτη. Οι υπηρεσίες ασφαλείας γνώριζαν, με υψηλό βαθμό ακριβείας, ότι οι επιθέσεις ήταν σχεδιασμένες στο άμεσο μέλλον και ότι στόχευαν το αεροδρόμιο, καθώς και το μετρό».

Εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου επισκέφθηκαν το πρωί της Πέμπτης το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Gasthuisberg, στην πόλη Louvain. Εισήλθαν, μάλιστα, στην εντατική και στο χειρουργείο, όπου τους έδειξαν διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, όπως βίδες, καρφιά κ.λπ., που έβγαλαν από τα σώματα των θυμάτων της επίθεσης στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών.

By