Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς μετά τις αντιδρασεις

Αναταραχή επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το ζήτημα των πλειστηριασμών και οι χθεσινές εικόνες με τα επεισόδια και τις δυνάμεις των ΜΑΤ μέσα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών δείχνουν να εξελίσσονται σε πραγματικό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εκτάκτως συνεκλήθη το μεσημέρι της Πέμπτης Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με κυρίως… πιάτο το θέμα των πλειστηριασμών. Ενώ μετά το πέρας της συνεδρίασης, όχι ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις πρωτοκλασάτοι υπουργοί έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις για το θέμα και να κατευνάσουν τις ανησυχίες, δηλώνοντας ότι η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί με βάση τους νόμους Κατσέλη-Σταθάκη.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να δημιουργήσει έδαφος επιχειρηματολογίας για τη συνέχιση των πλειστηριασμών, ο υπουργός Οικονομίκών έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι πλειστηριασμοί χρειάζονται και για… κοινωνικούς λόγους. «Πλειστηριασμοί δεν χρειάζονται μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουμε πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε: «Αν οι τράπεζες δεν δώσουν νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια, έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα».

Την ίδια στιγμή, μια… ενδιαφέρουσα άποψη εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στον ρ/φ σταθμό Focus. «Πέραν από τη ΛΑΕ θα μπορούσαμε και εμείς να συμμετάσχουμε, κάποια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν και τώρα. Θα μπορούσαμε και εμείς να συμμετάσχουμε και τώρα γιατί σας βεβαιώνω, και δεν χρειάζεται να επικαλεστώ μαρτυρίες, και τότε που συμμετείχα στις κινητοποιήσεις εκείνες, η δική μου άποψη και πολλών άλλων μελών του κινήματος, ήταν ότι αυτό το κίνημα για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να είναι στοχευμένο» ανέφερε ο κ. Δρίτσας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σε δηλώσεις του είχε σπεύσει να σημειώσει ότι δεν αισθάνεται απομακρυσμένος από το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ενώ υποστήριξε ότι το 70% των πρώτων κατοικιών προστατεύεται.

Οι δηλώσεις του υπουργών μετά το Πολιτικό Συμβούλιο

«Αυτή η κυβέρνηση είναι ευαισθητοποιημένη και έτσι αντιμετωπίζει το θέμα των πλειστηριασμών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο διεξήχθη στη Βουλή με θέμα τους πλειστηριασμούς.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να έχουν φέρει προηγούμενες κυβερνήσεις για να προστατευθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια» . «Εχουμε κάνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, νέο πτωχευτικό κώδικα, έχουμε εντάξει τον κώδικα δεοντολογίας, τώρα περάσαμε και τη ρύθμιση για τα χρέη κάτω των 50.000 ευρώ».

«Πλειστηριασμοί δεν χρειάζονται μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βουλή. «Αν οι τράπεζες δεν δώσουν νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια, έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα».

«Η προστασία που υπάρχει μέχρι το τέλος του 2018 με τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, που προστατεύεται η κατοικία αξίας μέχρι 280.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά, είναι σημαντικό μέτρο προστασίας της κοινωνίας. Δίνει τη δυνατότητα πολλοί άνθρωποι να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία», συμπλήρωσε.

«Πρέπει όλοι να είμαστε ήρεμοι, να καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Υπάρχουν πολλές ανάγκες σε αυτή την κοινωνία, μία από αυτές είναι να έχουμε ανάπτυξη και να στηρίζεται η κοινωνία».

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία για τις λαϊκές τάξεις» ενώ για τα εμπορικά δάνεια δήλωσε ότι έχει θεσπιστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Ταυτοχρόνως, ο κ. Τζανακόπουλος περιέγραψε τη διπλή ανάγκη, αφενός για βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αφετέρου για την πολύ μεγάλη προσπάθεια για προστασία της λαϊκής κατοικίας. Η κυβέρνηση κατανοεί την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, κατέληξε επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική δέσμευση για απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Τέλος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «οι πλειστηριασμοί αφορούσαν ακίνητα «στρατηγικών κακοπληρωτών» περιγράφοντας ότι «αυτοί που διαμαρτύρονταν, διαμαρτύρονταν μπροστά σε ακίνητο ενός κακοπληρωτή που εμπλέκεται και στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου».

Τα «απαράδεκτα επεισόδια δεν αφορούσαν πρώτες κατοικίες», τόνισε εξάλλου και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί αφορούσαν όσους χρωστούν πολλά εκατομμύρια ή χρέη ιδιωτών, του ενός προς τον άλλον. Κάλεσε δε, όσους διαμαρτύρονται να πάψουν να λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός» των μεγάλων οφειλετών. Τέλος, ερωτηθείς εάν κρύβονται από πίσω πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Κοντονής δήλωσε: «Οι πολιτικές δυνάμεις δεν κρύβονται. Είναι μπροστά».

Τζανακόπουλος: Και το τραπεζικό σύστημα και η λαϊκή κατοικία μπορούν να προστατευτούν

«Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας»,είχε αναφέρει  ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Κατά τον ίδιο το 70% των πρώτων κατοικιών στη χώρα προστατεύεται επαρκώς.

Ο ίδιος υποστήριξε πως όσα ακίνητα πλειστηριάζονται είναι υψηλότατης αξίας και αφορούν σε εξίσου «υψηλότατα» ποσά χρέους. «Θα πρέπει όσοι αντιδρούν να καταλάβουν για ποια χρέη και κοινωνικές κατηγορίες μιλάμε», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «κατανοητή» την ένταση για αυτό το «εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα».

Και το τραπεζικό σύστημα και η λαϊκή κατοικία μπορούν να προστατευτούν (…) Δεν πρέπει οι λαϊκές κατοικίες να καταλήξουν στα χέρια τραπεζών».

Σε ερώτηση σχετικά με τις εντάσεις που σημειώνονται κάθε εβδομάδα μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών (χθες διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών για να απωθήσουν τους διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν στην αίθουσα) ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως ο ρόλος των δυνάμεων της αστυνομίας είναι να προστατεύσει τόσο τους συμβολαιογράφους και την διαδικασία των πλειστηριασμών όσο και να μην οξύνει τις εντάσεις.

Τι δήλωσε ο Θοδωρής Δρίτσας

«Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ μεγάλη προσοχή και εμείς και οι πάντες οφείλουμε να παρακολουθήσουμε αυτό το ζήτημα ώστε αυτή η κατεύθυνση που η κυβέρνηση έχει χαράξει, δηλαδή καμία πρώτη κατοικία, καμία κατοικία κάτω των 300.000 ευρώ, καμία λαϊκή κατοικία να μην εκπλειστηριαστεί. Αυτό είτε το λέει ρητά ο νόμος και υπάρχουν οι προϋποθέσεις νομικής κατοχύρωσης, είτε προκύπτει ως πολιτική βούληση και οι τράπεζες οφείλουν και αυτές να συνταχθούν με αυτήν την κατεύθυνση» σημείωσε μιλώντας στον ρ/φ σταθμό Focus ο κ. Δρίτσας. «Τώρα για τους πλειστηριασμούς επειδή ήμουν εξ αυτών που προεκλογικά συμμετείχα στις κινητοποιήσεις τότε. Πέραν από τη ΛΑΕ θα μπορούσαμε και εμείς να συμμετάσχουμε, κάποια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν και τώρα. Θα μπορούσαμε και εμείς να συμμετάσχουμε και τώρα γιατί σας βεβαιώνω, και δεν χρειάζεται να επικαλεστώ μαρτυρίες, και τότε που συμμετείχα στις κινητοποιήσεις εκείνες, η δική μου άποψη και πολλών άλλων μελών του κινήματος, ήταν ότι αυτό το κίνημα για να είναι απτελεσματικό πρέπει να είναι στοχευμένο. Δηλάδή όχι τυφλό απέναντι γενικώς στους πλειστηριασμούς, αλλα στοχευμένο απέναντι σε συγκεκριμένους που θίγουν λαϊκά συμφέροντα. Και κατά το δυνατόν με τη συμμετοχή των ίδιων των θιγομένων» είπε μεταξύ άλλων.

By