Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, 2018

«Ανεβάζει ταχύτητα» η κυβέρνηση για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και όλα δείχνουν πως το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου θα έχουν καταβληθεί 1,2 δισ. ευρώ όπως προβλέπει σχετικά το πρόγραμμα του ESM.

Από τα τέλη Οκτωβρίου που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ενέκρινε την εκταμίευση της υπό- δόσης των 800 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση έπρεπε να αποπληρώσει οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό διότι βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές στα 800 εκατ. ευρώ της δόσης του ESM θα έπρεπε να προστεθούν ακόμη 400 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ταμεία.

Η πρόοδος σε σχέση με την επίτευξη του σκοπού αυτού εξετάζεται τακτικά από τους θεσμούς, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2018 να έχει ολοκληρώσει όλες τις καταβολές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καθυστερήσει να λάβει τα νέα χρήματα που θα δεσμεύσει ο ESM για την εξόφληση «φεσιών» του Δημοσίου.

Από τη δόση των 4,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου 2018, τα 1,5 δισ. ευρώ θα προορίζονται για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου. Για να δοθούν αυτά τα χρήματα θα πρέπει πρώτα να πιστοποιηθεί πως η ελληνική πλευρά αποπλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες μέσα στο διάστημα Νοεμβρίου 2017– Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με στοιχεία του προϋπολογισμού 2018 μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του έτους θα δοθούν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ προκειμένου να αποπληρωθούν οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

By