Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2020

Ανοίγει από το 2019 η τραπεζική «κάνουλα» για τις επιχειρήσεις

Για την πρώτη χρονιά πιστωτικής επέκτασης στα επιχειρηματικά δάνεια, έκαναν λόγο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών.

Η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώνεται, οι καταθέσεις επιστρέφουν, και το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά πιστωτικής επέκτασης σε ότι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια. Αυτά διαπιστώθηκαν στη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής συνεργασίας ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των Διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και της Attica Bank, με αντικείμενο: «Ρευστότητα της οικονομίας και χρηματοδότηση της ανάπτυξης».

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και σε ότι αφορά στα μη επιχειρηματικά δάνεια, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, επισημάνθηκε η σχετικά χαμηλή ζήτηση, ωστόσο αναγνωρίστηκε ότι όπως η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος βοήθησε τη ρευστότητα των Τραπεζών, αντίστοιχα η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση γενικότερα της κατάστασης της κοινωνίας θα επιδρά με θετικό τρόπο στις τράπεζες και στη ζήτηση των ιδιωτικών δανείων.

Επίσης έγινε αναφορά στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση ύψους 7,5 – 8 δισ. ευρώ, τα οποία, όπως ειπώθηκε θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στη δυναμική της βελτίωσης της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Ακόμα, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της συνεργασίας μέσω των επιτροπών των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο. Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των ανώτατων τραπεζικών στελεχών ως προς τα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, τα οποία είτε ήδη εφαρμόζονται, είτε αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα, για την στήριξη της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της κυβέρνησης.

Από πλευράς υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης συμμετείχαν: ο αναπληρωτής υπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης, ο γενικός γραμματέας Ηλίας Ξανθάκος, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ και ΤΑ κα Ευγενία Φωτονιάτα, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕΑΝ και ΤΑΝΕΟ Αντώνης Γεωργακάκης. Από την πλευρά της ΕΕΤ και των διοικήσεων των Τραπεζών συμμετείχαν: ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΤ και πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Eurobank Ergasias Νικόλαος Καραμούζης, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΤ και πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιος Χατζηνικολάου, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΤ και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Κώστας Μιχαηλίδης, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΤ και πρόεδρος του ΔΣ της Alpha Bank Βασίλειο Ράπανος, το μέλος του ΔΣ της ΕΕΤ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Αθανάσιος Τσαδάρης, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Eurobank Ergasias Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Γεώργιος Αρρώνης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για θέματα Αγορών και Κεφαλαίων και ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιών Γεώργιος Πουλόπουλος, η γενική γραμματέας της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη, ο διευθυντής της ΕΕΤ Γεώργιος Καμπουράκης, καθώς και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος.

By