Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020

Ανθρώπινο λάθος το ατύχημα στα διυλιστήρια ΕΛΠΕ

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης του ατυχήματος στα ΕΛΠΕ

fotia-sta-diulistiria-aspropurgou-elpe (1)

Σε ανθρώπινο σφάλμα φαίνεται να αποδίδει τα αίτια του συμβάντος που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο του πορίσματος που παραδόθηκε χθες στη διοίκηση των ΕΛΠΕ, τα μέλη της επιτροπής (τεχνικοί του διυλιστηρίου, εκπρόσωποι των εργαζομένων και εξωτερικός πραγματογνώμονας) εντοπίζουν την αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά και την συνακόλουθη έκρηξη στην ύπαρξη καυσίμου μέσα στον αγωγό της δεξαμενής, όπου και γίνονταν εργασίες συντήρησης το πρωινό της 8ης Μαΐου.

Κανονικά, η ακατέργαστη βενζίνη δεν θα έπρεπε να υπάρχει μέσα στον αγωγό και όλα φαίνεται να οδηγούν στην πλημμελή προετοιμασία των εγκαταστάσεων για την προγραμματισμένη συντήρηση.

Χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για κατεπείγουσα ανάγκη να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της τραγωδίας, ώστε να προχωρήσει η παραδειγματική τιμωρία των όποιων υπευθύνων, να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα ΕΛΠΕ και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να επανασχεδιαστούν ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο παρόμοιου συμβάντος στο μέλλον.

Σημειωτέον, ότι εκτός από το πόρισμα των ΕΛΠΕ, εκκρεμούν δύο ακόμη πορίσματα, της Πυροσβεστικής, και του ΣΕΠΕ, επομένως θα γίνει διασταύρωση από τρεις διαφορετικές πλευρές, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα πραγματικά αίτια.

Χθες κατέληξαν ο υπάλληλος των ΕΛΠΕ Χαράλαμπος Δευτεραίος 41 ετών πατέρας δύο παιδιών και ο εργαζόμενος της εργολαβικής εταιρείας Ραμαντάν Ντελιλάι κάτω των 30 ετών, πατέρας ενός παιδιού.

Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους τέσσερις, οι δύο φαίνεται να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι άλλοι δύο συνάδελφοι τους νοσηλεύονται ελαφρά τραυματισμένοι.

Στο μεταξύ, η διοίκηση των ΕΛΠΕ, ως απόρροια του τραγικού συμβάντος καθώς και λόγω των διοικητικών αλλαγών που δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου στην επιχείρηση, προχώρησε στην ανακοίνωση νέου επικεφαλής της γενικής Τεχνικής Διεύθυνσης του ομίλου. Πρόκειται για τον Ιωάννη Ψυχογυιό, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΚΟ, ο οποίος αναλαμβάνει τα νέα καθήκοντα από την 1η Ιουνίου.

Ο απερχόμενος γενικός τεχνικός διευθυντής, φέρεται σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης, να αντικαθίσταται λόγω συνταξιοδότησης. Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ προς το προσωπικό της επιχείρησης αποδίδει την τοποθέτηση του κ. Ψυχογυιού «στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της δομής και των στόχων ενίσχυσης της Ασφάλειας και της Λειτουργίας των Διυλιστηρίων».

(Visited 1 times, 1 visits today)