Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αντίστροφη μέτρηση για την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, η Fitch αναμένεται να προχωρήσει σήμερα Παρασκευή, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα.

Ο οίκος αξιολόγησης είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από «CCC» σε «B-» στις 18 Αυγούστου του 2017 με θετικό outlook. Τότε ο οίκος διατύπωνε την εκτίμηση ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί και πως δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών σύντομα.

Ωστόσο, στη σχετική έκθεση που θα δημοσιοποιήσει η Fitch τις επόμενες ώρες, αναμένεται να συμπεριλάβει αυστηρές αναφορές και προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης πολιτικής αναταραχής στις προοπτικές της Ελλάδας, λόγω και του γεωπολιτικού ρίσκου που έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία 24ωρα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης και οι αναφορές του οίκου αξιολόγησης για τις προοπτικές δανεισμού της Ελλάδος μετά τη λήξη του προγράμματος, κάτι που η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές ομολόγων καθιστά δύσκολο εγχείρημα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στην αξιολόγηση του περασμένου Αυγούστου, ο οίκος ανέφερε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα βελτιωθεί σταθερά, στη βάση της συνεχούς συμμόρφωσης της Αθήνας με το πρόγραμμα του ESM, του μειωμένου πολιτικού κινδύνου, της αύξησης του ΑΕΠ και των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που θα θεσπιστούν μέχρι το 2020.

Κατά τη Fitch, δεν προβλέπονται επί του παρόντος εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο προειδοποιούσε πως θα δεν πρέπει να υπάρξει παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους ή κάποιο «ρήγμα» στις σχέσεις Αθήνας – πιστωτών, που θα μείωνε την προοπτική λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Το επόμενο ραντεβού της Ελλάδος με τους οίκους αξιολόγησης αναμένεται στις 30 Μαρτίου, όταν θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Moody’s, στην κλίμακα πιστοληπτικής αξιολόγησης της οποίας η Ελλάδα βαθμολογείται με «Caa2», παραμένοντας στη ζώνη επικινδυνότητας υψηλού επιπέδου.

Η καλύτερη βαθμολογία «Β» από τη Standard & Poor’s απέχει τέσσερα σκαλοπάτια από τις παρυφές της επενδυτικής κατηγορίας, ενώ με βάση τη Moody’s η απόσταση φτάνει τις έξι βαθμίδες.

By