Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Απόβαση» κινέζων τουριστών αναμένεται στην Ελλάδα

Στην αξιοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου στοχεύουν οι ελληνικές αρχές δίνοντας ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος και κατ” επέκταση στην ενίσχυση της οικονομίας.

Μετά την πρωτοβουλία που είχε ανακοινωθεί πέρυσι για άνοιγμα στην κινεζική αγορά μέσω του κινεζικού κολοσσού Alibaba, οι ελληνικές αρχές επιδιώκουν να απλοποιήσουν και την διαδικασία θεώρησης βίζας για τους Κινέζους υπηκόους καθώς και να διευκολύνουν την διασύνδεση των δύο χωρών.Κατά το ραντεβού που είχε πρόσφατα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας με αντιπροσώπους της online πλατφόρμας συναλλαγών Alipay Europe (μέλος της Alibaba group) συζητήθηκαν οι τρόποι για την διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζας, διαδικασία που εφαρμόστηκε πέρυσι για τους Ρώσους επισκέπτες και απέφερε καρπούς.

Ενισχυτικά θα λειτουργήσει και το γεγονός πως το 2017 θα είναι η πρώτη χρονιά δραστηριοποίησης στην Ελλάδα της κινεζικής online πλατφόρμας τουρισμού Alitrip, που ανήκει στην κινεζική Alibaba. Στο πλαίσιο αυτό, οι κινέζοι τουρίστες θα μπορούν να στραφούν στην τουριστική πλατφόρμα της Alibaba, Alitrip, για να επισκεφτούν την χώρα μας. Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς η Αlibaba είχε δεσμευτεί να αυξήσει του κινέζους επισκέπτες της χώρας κατά την εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας όπου υψηλόβαθμα στελέχη της Alibaba είχαν συναντηθεί με ελληνικούς φορείς κι επιχειρηματίες.

Καταφθάνει η Alitrip

Ο ερχομός της Alitrip στην Ελλάδα προβλέπεται να ενισχύσει φέτος την τουριστική κίνηση από την Κίνα τουλάχιστον κατά 100.000 επισκέπτες, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της κινεζικής εταιρείας, οδηγώντας σε βαθμιαία αύξηση 90% των διεθνών αφίξεων σε σχέση με το 2016. Οι προσδοκίες για τόσο μεγάλη αύξηση των αφίξεων κινέζων τουρίστων δεν θεωρούνται ανέφικτες αν σκεφτεί κανείς πως περισσότεροι από 500 εκατ. χρήστες συμβουλεύονται την Alitrip.

Η διείσδυση της εφαρμογής στη χώρα μας έχει σαν στόχο κυρίως τη δημιουργία φιλικού κλίματος για τους Κινέζους επισκέπτες, που αποτελούν και την πλειονότητα των χρηστών της. Να διευκρινίσουμε πως πρόκειται για μια εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών, η οποία θα προσφέρει δίγλωσση πληροφόρηση, προκειμένου να διευρύνει μέσω προσφορών, αξιολογήσεων και προτάσεων τις επιλογές των επισκεπτών σε τουριστικούς προορισμούς, χώρους πολιτισμού, καταστήματα κι εστιατόρια. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει πιλοτικά τους επόμενους μήνες ενώ στην διευκόλυνση της πληροφόρησης των κινέζων τουριστών σχετικά με καταστήματα, εστιατόρια και χώρους τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος θα συμβάλλει και ο Εμπορικός σύλλογος Αθηνών.

Την ενίσχυση του κινεζικού τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μας προανήγγειλε άλλωστε και ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, κατά την παρουσία του στην Αθήνα για το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. «Η Ελλάδα, όπως συμφωνεί ολόκληρος ο κόσμος, εκπροσωπεί έναν πολύ αρχαίο και πλούσιο πολιτισμό και νομίζω ότι έχετε λόγο να είστε περήφανοι γι’ αυτό. Αν και πλέον κάθε χρόνο έρχονται όλο και περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες για να επισκεφθούν την Ελλάδα, παρατηρήσαμε ότι πέρυσι, μόλις 150.000 Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια περαιτέρω αύξησης αυτού του αριθμού. Έμαθα ότι πέρυσι επισκέφθηκαν την Ιταλία περίπου 3 εκατομμύρια Κινέζοι, όμως η προέλευση του ρωμαϊκού πολιτισμού είναι από την Ελλάδα. Γι’ αυτό θεωρώ ότι, εάν μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα έστω οι μισοί από αυτούς, δηλαδή 1,5 εκατομμύριο, θα είναι δέκα φορές περισσότεροι από τον περσινό αριθμό των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτή η μέρα δεν είναι μακριά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενίσχυση των απευθείας συνδέσεων

Το στόχο του 1,5 εκατ. κινέζουν οραματίζεται και το Υπουργείο Τουρισμού έχοντας κατατάξει την αγορά της Κίνας σε περίοπτη θέση στα πλάνα του. Κινούμενο προς αυτή την κατεύθυνση, καταβάλλει προσπάθειες για αύξηση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας και για ενίσχυση με επιπλέον θέσεις των συνδέσεων μέσω Σιγκαπούρης και Ντουμπάι. Ήδη η Emirates  ανακοίνωσε πρόσφατα και την έναρξη δεύτερης καθημερινής πτήσης Αθήνα-Ντουμπάι.

Ώθηση και μέσω της κρουαζιέρας

Περαιτέρω ενίσχυση στην κινεζική απόβαση στην ελληνική ενδοχώρα αναμένεται να δώσει και το άνοιγμα της ελληνικής κρουαζιέρας στην Κίνα. Ενδεικτική ήταν η ένθερμη υποδοχή του πρώτου οργανωμένου γκρουπ επιβατών από την Κίνα που σηματοδότησε και το άνοιγμα της ελληνικής κρουαζιέςας για τους κινέζους στο Αιγαίο. Να υπενθυμίσουμε ότι 250 κινέζοι υπήκοοι ταξίδεψαν στην Ελλάδα με το σκάφος της Celestyal Cruises «MS Celestyal Ολυμπία».

«Το σχέδιό μας είναι να χτίσουμε συστηματικά τη ζήτηση για κρουαζιέρες μας και να επιτύχουμε 50.000 άτομα ετησίως μέχρι το 2021. Για το 2017, που είναι η πρώτη μας χρονιά αναμένουμε να φτάσει τους 2.000 Κινέζους επιβάτες για όλη τη την τουριστική περίοδο», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises, Κυριάκος Αναστασιάδης.

By