Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2019

Αρμενία: Νέος πρωθυπουργός ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν

Η εκλογή του έγινε μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων και μια πρωτοφανή πολιτική κρίση – Πρώην δημοσιογράφος, ο νέος πρωθυπουργός είναι 42 ετών και έχει κάνει φυλακή 

Ο μέχρι πρότινος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Νικόλ Πασινιάν εξελέγη πρωθυπουργός της Αρμενίας με την ψήφο του κοινοβουλίου, μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων που οδήγησαν τον προκάτοχό του, Σερζ Σαρκισιάν σε παραίτηση.

Αν και την περασμένη εβδομάδα, η πλειοψηφία είχε απορρίψει την υποψηφιότητά του, σήμερα, 59 βουλευτές από τους 105 ψήφισαν υπέρ του, δίνοντάς του την πλειοψηφία.

Πρώην διευθυντής εφημερίδας που έχει κάνει φυλακή

Πριν λίγο καιρό, μια τέτοια είδηση θα φάνταζε αδιανόητη. Ο νέος πρωθυπουργός της Αρμενίας είναι 42 ετών, πρώην διευθυντής εφημερίδας, ο οποίος έχει εκτίσει ποινή στη φυλακή.

Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πασινιάν, που ήταν επικεφαλής ενός μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης, έβγαλε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους και υποχρέωσε σε παραίτηση τον βετεράνο Σερζ Σαρκισιάν, έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία.

Έχει ό,τι χρειάζεται σε ένα παραγεμισμένο σακίδιο πλάτης

Ο Πασινιάν έχει τέσσερα παιδιά, ενώ το σήμα κατατεθέν του είναι η μπλούζα παραλλαγής που φορά στις διαδηλώσεις όπως και το παραγεμισμένο σακίδιο πλάτης, που όπως ο ίδιος λέει «έχει ό,τι χρειάζομαι». Στο περιεχόμενο του σακιδίου βρίσκεται ένα λάπτοπ και μία σοκολάτα.

Πάντως αν και θεωρείται άνθρωπος του λαού, σήμερα, ενόψει της ψηφοφορίας, προτίμησε το κοστούμι.

Πριν από τις πρόσφατες διαδηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν από κάποιους «επανάσταση της αγάπης», ο Πασινιάν ήταν για τους περισσότερους συνδεδεμένος με τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του 2008, όταν για πρώτη φορά ανέλαβε την εξουσία ο Σαρκισιάν.

Δέκα άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και υποστηρικτές του ηττημένου υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Οι αρχές είχαν κατηγορήσει τον Πασινιάν ότι ήθελε να καταλάβει την εξουσία και να προκαλέσει μαζικές ταραχές.

Ο Πασινιάν διέψευδε τις κατηγορίες. Αναζήτησε καταφύγιο σε άγνωστο μέρος αλλά τελικά παραδόθηκε το 2009. Φυλακίστηκε και αποφυλακίστηκε το 2011 με βάση μια συμφωνία αμνηστίας κρατουμένων και τον περασμένο χρόνο εξελέγη βουλευτής

By