Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Associated Press εναντίον Λευκού Οίκου

 Η παρακολούθηση τηλεφωνικών γραμμών του ειδησεογραφικού πρακτορείου απειλεί να πάρει διαστάσεις σκανδάλου.

associated pressΗ παρακολούθηση τηλεφώνων του πρακτορείου AP από τις αμερικανικές αρχές ανοίγει μέτωπο αντιπαράθεσης με τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο Λευκός Οίκος αιτιολογεί την επιχείρηση στη βάση της εθνικής ασφάλειας.

Η είδηση της παρακολούθησης τηλεφωνικών γραμμών του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press από τις αμερικανικές αρχές απειλεί να πάρει διαστάσεις σκανδάλου για την αμερικανική κυβέρνηση. Σήμερα στις 20.00 ώρα Ελλάδος ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ καταθέτει για την υπόθεση σε ειδική επιτροπή του Κογκρέσου. Ο Χόλντερ είχε υπεραμυνθεί χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της αμφιλεγόμενης περσινής επιχείρησης των αμερικανικών αρχών, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητη ώστε να διερευνηθεί ποιος ήταν ο πληροφοριοδότης του AP σχετικά με απόρρητη επιχείρηση της CIA στην Υεμένη το 2012, η οποία φέρεται να απέτρεψε τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα εναντίον των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε την παρακολούθηση τηλεφώνων του AP απαραίτητη για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών και επισήμανε: «Πρόκειται για μία από τις δύο ή τρεις σοβαρότερες διαρροές που έχω δει ως τώρα. Έθεσε σε κίνδυνο τον αμερικανικό λαό και αυτό δεν είναι υπερβολή. Κατά τη γνώμη μου απαιτούνταν πολύ δραστικές ενέργειες, ώστε να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για τη διαρροή».

Η υπόθεση θέτει υπό πίεση τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Οι αντιδράσεις πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, που κάνουν λόγο για απροκάλυπτη παρέμβαση στην ελευθερία του τύπου, κλιμακώνονται. Η Washington Post δεν διστάζει, μάλιστα, να κάνει παραλληλισμούς με το σκάνδαλο Watergate επί προεδρίας Νίξον, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) μιλά για «σοβαρό πλήγμα κατά της ελευθερίας του τύπου».
Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι από τις ενδελεχείς έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό όσων καταδίδουν κρατικά μυστικά δεν εξαιρούνται ούτε τα μέσα ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ξεκαθάρισε ότι ο πρέδρος Ομπάμα είναι πεπεισμένος για τη σπουδαιότητα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, ωστόσο, όπως είπε: «δίνει επίσης μεγάλη σημασία στην ανάγκη οι απόρρητες πληροφορίες να παραμένουν όντως απόρρητες, ώστε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στο πεδίο της ασφάλειας. Υπάρχει λοιπόν μία λεπτή ισορροπία, που πρέπει να προσεχθεί».

DW

By