Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αξιωματούχοι τρόικας: Έχουμε τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα

Ένα εξ” αυτών ο τόπος διαμονής των εμπειρογνωμόνων που θα φτάσουν στην Ελλάδα

cyprus-troikaA

Οι αξιωματούχοι των Θεσμών στην προσπάθεια να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Αθήνα, για το νέο δάνειο των 86 δισ. ευρώ, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα από την πλευρά της Ελλάδας.

Τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι από τους Θεσμούς ανέφεραν ότι η Αθήνα απαίτησε περιορισμούς στους διαπραγματευτές, μεταξύ των οποίων ποιους θα συναντούν και ποια θέματα θα συζητούν, όπως αναφέρουν οι Financial Times, που επιβεβαιώνουν και το ζήτημα που προέκυψε την Παρασκευή για το πού θα μένουν οι εμπειρογνώμονες.

Δύο από τους αξιωματούχους ανέφεραν ότι οι ελληνικές αρχές επέμειναν προκειμένου να μην χρησιμοποιούν πλέον το Hilton ως βάση τους, προτείνοντας αντί για αυτό ξενοδοχεία μακριά από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα. «Είναι ουσιαστικά μία από τα ίδια», είπε ανώτατος αξιωματούχους των Θεσμών. «Δεν θέλουν να εμπλακούν με την Τρόικα», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε στους Financial Times σίγουρος ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί ως τα μέσα του Αυγούστου, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη βρει κοινό έδαφος σε αρκετά από τα βασικά ζητήματα, όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι, η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, η απελευθέρωση επαγγελμάτων, οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Έχουμε τρεις εβδομάδες και είμαι σίγουρος ότι είναι αρκετές για την υπάρχουσα ατζέντα», δήλωσε ακόμη ο κ. Σταθάκης. «Συμφωνούμε σε συγκεκριμένα ζητήματα. Σε άλλα, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και κάποια απόσταση που πρέπει να καλυφθεί. Όμως η τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδος έδωσε το πλαίσιο που δείχνει ποιες κατευθύνσεις πρέπει να ακολουθηθούν και για αυτό πιστεύω ότι οι τρεις εβδομάδες είναι αρκετές», πρόσθεσε.

Ένας αξιωματούχος των δανειστών είπε ότι η ομάδα διαπραγμάτευσης «κάθεται ακόμη στις βαλίτσες της» και δεν έχει πλάνα να πάει στην Αθήνα μέχρι να λυθούν τα υλικοτεχνικά ζητήματα.

Οι Financial Times αναφέρονται και στο ελληνικό αίτημα προς το ΔΝΤ για νέο δάνειο, αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να κρατήσουν μήνες. Όμως, αυτή η κίνηση της Αθήνας σημαίνει ότι ίσως οι ηγέτες της ευρωζώνης θα αναγκαστούν να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα από ότι περίμεναν τη συζήτηση για σημαντική ελάφρυνση χρέους, από τη στιγμή που το ΔΝΤ δεν θα υπογράψει νέο πρόγραμμα εκτός αν η ευρωζώνη συμφωνήσει σε αυτό.

Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές δυσκολίες στη Γερμανία, εκτιμούν οι Financial Times, καθώς η χώρα αντιστέκεται έντονα στις διαγραφές που απαιτεί το ΔΝΤ. Επίσης, όλο αυτό σημαίνει ότι μπορεί η γερμανική βουλή να αναγκαστεί να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα της ευρωζώνης προς την Ελλάδα τον επόμενο μήνα, χωρίς τη συνισταμένη τουτ ΔΝΤ, κάτι που οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι είναι απαραίτητο ώστε να υπάρξει η έγκριση των κεντροδεξιών βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times από το ΔΝΤ, το πλάνο είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα του Ταμείου αφού πρώτα η Ελλάδα ολοκληρώσει τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές. Κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πριν από τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο και μπορεί να συνδέεται με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την ελληνική πρόοδο σχετικά με το πρόγραμμα της ευρωζώνης.

By