Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

BAFTA 2018: Στα φαβορί τα βραβεία

Σε μία απονομή χωρίς εκπλήξεις ως προς τα βραβεία, αλλά με πολλή λάμψη από τους Χολιγουντιανούς αστέρες που έσπευσαν στο Λονδίνο ολοκληρώθηκε η φετινή απονομή, στην οποία κυριάρχησαν και πάλι τα μηνύματα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Στην ταινία «Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι» του Βρετανού σκηνοθέτη Μάρτιν Μακντόνα απονεμήθηκε απόψε το βραβείο Bafta καλύτερης ταινίας, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βρετανικών βραβείων κινηματογράφου στο Λονδίνο.

Η δραματική ταινία, που αφηγείται την ιστορία μιας μητέρας η οποία ζητά δικαιοσύνη, μετά τον θάνατο της κόρης της, επικράτησε έναντι των «Να με φωνάζεις με το όνομά σου» του Λούκα Γκουαντανίνο, «Η πιο σκοτεινή Ώρα» του Τζο Ράιτ, «Η μορφή του νερού» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν.

Ο Βρετανός ηθοποιός Γκάρι Όλντμαν βραβεύτηκε στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βρετανικών βραβείων κινηματογράφου, με το Bafta καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα» όπου υποδύεται τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Ο Όλνταμ επικράτησε των Ντάνιελ Ντέι Λούις (Αόρατη Κλωστή), Ντάνιελ Καλούγια (Τρέξε!), Τζέιμι Μπελ (Τα αστέρια δεν πεθαίνουν στο Λίβερπουλ) και Τιμοτέ Σαλαμέ (Να με φωνάζεις με το όνομά σου).

Την ίδια ώρα, στην Αμερικανίδα ηθοποιό Φράνσις Μακντόρμαντ απονεμήθηκε το βραβείο Bafta καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι).

Η Αμερικανίδα αναδείχθηκε νικήτρια έναντι των άλλων συνυποψήφιων της: της Άνετ Μπένινγκ (Τα αστέρια δεν πεθαίνουν στο Λίβερπουλ), της Μάργκοτ Ρόμπι (Εγώ, η Τόνια), της Σάλι Χόκινς (Η μορφή του Νερού) και της Σίρσα Ρόναν (Lady Bird).

Οι νικητές στις βασικές κατηγορίες των BAFTA:

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ: Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι

Α΄ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΥΛΟΥ: Γκάρι Όλντμαν – Η πιο σκοτεινή ώρα

Α” ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ: Φράνσις Μακ Ντόρμαντ – Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι

Β” ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ – SAM ROCKWELL Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Β΄ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ: Allison Janney – I, Τonya

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ – THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI Martin McDonagh, Graham Broadbent, Pete Czernin

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ – Call Me By Your Name

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: Guillermo del Toro, The Shape of Water

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – Shape Of Water – Alexandre Desplat

ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΕ – Blade Runner

ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ – Coco, των Lee UknRich και Darla K. Anderson

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ, ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – Poles Apart

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – I am not your negro, του Raoul Peck

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ – The Handmaiden, Νότιος Κορέα

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – Cowboy Dave, Colin O’Toole, Jonas Mortensen

Οι ακτιβίστριες «πρωταγωνίστριες» και στο Λονδίνο

Ακτιβίστριες οργανώσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών περπάτησαν απόψε στο κόκκινο χαλί έχοντας στο πλευρό τους κάποιες από τις διασημότερες πρωταγωνίστριες της μεγάλης οθόνης, λίγο πριν από την έναρξη της τελετής απονομής των κινηματογραφικών βραβείων BAFTA, σε μια νέα επίδειξη αλληλεγγύης κατά των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης στην βιομηχανία του κινηματογράφου.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ο θάνατος του Στάλιν» (The Death of Stalin), η Άντρεα Ράιζμπορο συνοδευόταν από την Φιλ Οπόκου- Γκιμά, τη συνιδρύτρια της οργάνωσης UK Black Pride.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που θαυμάζω στον κόσμο και η Φιλ είναι μία από αυτούς» δήλωσε η Ράιζμπορο στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, εξηγώντας την απόφασή της να ζητήσει από την ακτιβίστρια να σταθεί στο πλευρό της κατά τη διάρκεια της λαμπερής τελετής.

Και η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Η Καλύτερη Στιγμή τους» (Their Finest) Τζέμα Άρτερτον έδωσε το παρόν σε αυτό το κίνημα συμπαράστασης.

Αρκετές από τις διάσημες ηθοποιούς επέλεξαν να εμφανιστούν στο κόκκινο χαλί ντυμένες στα μαύρα, ακολουθώντας το παράδειγμα των αστέρων του κινηματογράφου που παρέστησαν στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Λος Άντζελες. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έβαλαν κονκάρδες όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Time’s Up», το μότο της εκστρατείας κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By