Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μπήκε «μέσα» 8,6 εκατ. ευρώ ο Ολυμπιακός την σεζόν 2015-16

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε τους ισολογισμούς του για την σεζόν 2015-16 και όπως προκύπτει από τα νούμερα, μπήκε «μέσα» κατά 8,6 εκατ. ευρώ.

Γιατί είναι ζημιογόνος ο Όμιλος.

Μπορεί η περασμένη αγωνιστική περίοδος να βρήκε τον Ολυμπιακό πρωταθλητή Ελλάδας και στους ομίλους του Champions League, αυτό όμως δεν συνεπάγεται πως τα πράγματα πήγαν καλά και από οικονομικής απόψεως, ασχέτως αν οι Πειραιώτες είναι η ομάδα με τα περισσότερα έσοδα από κάθε άλλη στην χώρα μας. Τούτο γιατί η δαπάνη είναι πολύ υψηλή και συνάμα η εισροή χρημάτων στα ταμεία της ΠΑΕ δεν ήταν το ίδιο καλή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως αναφέρει το «sportandbusiness.gr«, η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ παρουσίασε ζημιά κατά την ποδοσφαιρική σεζόν 2015-16 της τάξεως των 8,6 εκατ. ευρώ. Ναι μεν, υπήρξε μια σημαντική αύξηση στα λειτουργικά έσοδα και μικρή μείωση στα έξοδα, το ισοζύγιο ήταν αρνητικό για τον Ολυμπιακό. Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Κράτους δημοσιοποίησε την επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την οικονομική της λειτουργία (Ιούλιος 2015-Ιούνιος 2016), στην οποία εμπεριέχεται ο ισολογισμός και η αναλυτική έκθεση για τα οικονομικά.

Προτού εισέλθουμε σε λεπτομέρειες, πρέπει να τονιστεί ότι ως επιχειρηματικός όμιλος ο Ολυμπιακός περιλαμβάνει την ΠΑΕ και το 83,58% της εταιρείας «ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε.», η οποία ελέγχει την εμπορική διαχείριση του σήματος της ομάδας, καθώς και την εμπορία προϊόντων μέσω των καταστημάτων. Η σεζόν δεν ήταν καλή για την ΠΑΕ, η οποία μπήκε μέσα κοντά στα 9 εκατ. ευρώ μαζί βέβαια με τους φόρους.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Για ποιο λόγο συνέβη αυτό; Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ισολογισμού της ΠΑΕ που παρουσίασε το «sportandbusiness.gr», ένα κομμάτι που παρουσίασε σημαντική πτώση ο Ολυμπιακός σε σχέση με το 2014-15, ήταν οι πωλήσεις παικτών. Από τα 30 εκατ. ευρώ οι Πειραιώτες έπεσαν στα 14 εκατ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι το έσοδο είναι κάτω του ήμισυ για τον Ολυμπιακό. Έτσι, λοιπόν, τα συνολικά ετήσια έσοδα μειώθηκαν από 82 εκατ. σε 74,2 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα έξοδα των Πειραιώτων μειώθηκαν από 82,9 εκατ. σε 80,8 εκατ. Αν κάνετε την σούμα, θα δείτε ότι ο τζίρος σε σχέση με τις δαπάνες έχει μια διαφορά 6,6 εκατ. ευρώ και μαζί με τους φόρους το ποσό αυτό… εκτοξεύεται σε 8,6 εκατ. ευρώ.

Η ΑΜΚ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ

Θα σκεφτεί εύλογα κάποιος ότι αν η ΠΑΕ παρουσίασε ζημιά πέρυσι που η ομάδα βρισκόταν στους ομίλους του Champions League και φέτος όχι, αυτό σημαίνει ότι η ζημιά θα πολλαπλασιαστεί φέτος. Παρ” όλα αυτά, στο Λιμάνι είχαν κάνει τα κουμάντα τους, μιας και υπήρχαν χρήματα στα ταμεία από τις προηγούμενες οικονομικές χρήσεις και επίσης ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης προχώρησε σε ΑΜΚ ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Να τονιστεί πως τις μετοχές του Ολυμπιακού κατέχουν η ABISSO HOLDINGS LTD, εταιρεία που ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Σωκράτης Κόκκαλης (15%), ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός (ο νόμος ορίζει πως κατέχει το 10%) και άλλοι μικρομέτοχοι (3,5%).

ΤΑ ΕΣΟΔΑ, ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ Η ΧΑΣΟΥΡΑ

Για να πάμε και σε πιο επιμέρους στοιχεία του ισολογισμού που παρουσίασε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, υπήρξε αύξηση των λειτουργικών εσόδων από 52,2 εκατ. σε 60,4 εκατ. ευρώ και αυτό γιατί υπήρξε αύξηση στα χρήματα που από το 2015 μοιράζει η UEFA στις ομάδες που αγωνίζονται στις διοργανώσεις της. Ο Ολυμπιακός εισέπραξε 34 εκατ. ευρώ έναντι 26,9 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Από “κει και πέρα, υπήρξε αύξηση 3,4 εκατ. ευρώ στα εμπορικά έσοδα που προκύπτουν από χορηγίες και διαφημίσεις. Από τα 9,3 εκατ. ευρώ έφτασαν τα 12,7 εκατ. ευρώ. Περίπου ίδιες ήταν οι απολαβές από την τηλεόραση (6,4 εκατ.), ενώ σημαντική μείωση καταγράφηκε στις εισπράξεις από τα εισιτήρια που από 8 εκατ. τη σεζόν 2014-15 έφτασαν πέρυσι τα 6,4 εκατ. Ο λόγος είναι ότι υπήρξε πολύ μεγάλη μείωση στις τιμές και όχι στις κάρτες διαρκείας που δόθηκαν. Όποιος θυμάται, η ΠΑΕ λόγω της οικονομικής κρίσης και των capital controls είχε ρίξει πολύ τις τιμές.

Αναφορικά με τα λειτουργικά έξοδα των Πειραιωτών, στους ποδοσφαιριστές έδωσε 28,7 εκατ. ευρώ και αφορούσε μισθούς, ασφάλιση, μπόνους και το ποσό αυτό ήταν μειωμένο κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Οι 165 υπάλληλοι του Ομίλου κόστισαν περίπου 10 εκατ. ευρώ (μειωμένο ποσό σε σχέση με μια σεζόν πριν), ενώ στα 25 εκατ. ευρώ έκλεισαν τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα της ΠΑΕ.

Αναλυτικά ο ισολογισμός της ΠΑΕ Ολυμπιακός

By