Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020

Bloomberg: Η συμφωνία είναι απλώς κατάπαυση πυρός

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τέσσερις ακόμα μήνες για να πουλήσει την πολιτική του στους πιστωτές»

tsiprasooo

Για κατάπαυση πυρός και όχι οριστική ειρήνη κάνει λόγο το Bloomberg μετά την έγκριση των ελληνικών προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τέσσερις ακόμα μήνες για να πουλήσει την πολιτική του στους πιστωτές» αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Το ελληνικό Χρηματιστήριο και τα ομόλογα εκτοξεύθηκαν την Τρίτη, μετά την επικύρωση της συμφωνίας παράτασης της διάσωσης,ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αναδιοργανώσει τη συλλογή φόρων, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και να διατηρήσει ιδιωτικοποιήσεις», συνοψίζει τι έγινε σήμερα.

Ο Carsten Brzeski, οικονομικός αναλυτής της ING Diba στην Φρανκφούρτη όμως δεν θεωρεί πως πρόκειται για κάτι παραπάνω από προσωρινή ανακωχή και κατάπαυση του πυρός: «Το γενικό ερώτημα του πώς θα λυθεί η μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναβλήθηκε, δεν λύθηκε».

«Η συμφωνία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη σειρά των σχέσεων της Ελλάδας και της ΕΕ, που προσπαθούν μαζί, αν και πολλές φορές σε τεταμένη κατάσταση, από το 2010 να κρατήσουν την νομισματική σταθερότητα και την Ελλάδα από το να μην βυθιστεί», αναφέρει το ρεπορτάζ που παρουσιάζει επίσης εκτενώς το πώς υποδέχθηκαν το κείμενο Βαρουφάκη οι τρεις θεσμοί.

«Αν οι τελευταίες τρεις εβδομάδες φάνηκαν δύσκολες, τότε οι επόμενοι μήνες θα είναι μια τεράστια πρόκληση,μια τεράστια διαδικασία και για τις δυο πλευρές» λέει στο Bloomberg ο οικονομικός αναλυτής και πρώην μέλος της task force της Κομισιόν για την Ελλάδα, Jens Bastian.

«Ο Τσίπρας αντιμετωπίζει μια σκληρή μάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το να ικανοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ενώ παράλληλα διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι κάτι τρομερά δύσκολο» συνεχίζει ο ίδιος, «την στιγμή που η καρδιά του προβλήματος βρίσκεται μπροστά μας, στις επόμενες εβδομάδες».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By