Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Bloomberg: Η Τράπεζα Αττικής «ανοίγει τον δρόμο» στα κόκκινα δάνεια

Την ώρα που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα δίνουν μάχη για να κλείσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, η Τράπεζα Αττικής κάνει το πρώτο βήμα και προχωρά στην τιτλοποίηση των απαιτήσεών της πετυχαίνοντας έναν διπλό στόχο: να μειώσει τα κόκκινα δάνεια και να κλείσει την «τρύπα» στην κεφαλαιακή της επάρκεια.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, για να προβεί στην εξυγίανση αυτή, η τράπεζα συνεργάστηκε με την EDC Speciality Finance, μια επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται στις μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, προχωρά στην τιτλοποίηση κόκκινων δανείων αξίας 1,3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός προγράμματος που στοχεύει στη μείωση των κόκκινων δανείων στο μισό. «Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, η Τράπεζα Αττικής θα επανέλθει στο προσκήνιο», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλός της, Θεόδωρος Πανταλάκης.

«Ανώδυνη» εξυγίανση

Η Τράπεζα Αττικής είναι από τις πλέον βεβαρυμμένες ελληνικές τράπεζες όσον αφορά στα NPEs. Μετά την τιτλοποίηση, στόχος της είναι το ποσοστό των NPEs να μειωθεί από 61,8% στο 39,5% και των NPLs από 50% στο 33%.

«Η Τράπεζα Αττικής μπορεί να λύσει σχετικά ανώδυνα το πρόβλημα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», σχολιάζει ο Δημήτρης Σκαλέος, στέλεχος της συμβουλευτικής Sigma Catalyst με έδρα στην Αθήνα. «Μεταθέτουν το πρόβλημα για το μάλλον, αλλά τουλάχιστον καλύπτουν το κεφαλαιακό κενό του Tier1».

Το σχέδιο της τράπεζας είναι να μεταφέρει τα κόκκινα δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε ένα Όχημα Ειδικού Σκοπού (SPV) με έδρα στο Λουξεμβούργο. Το SPV θα εκδώσει ένα ομόλογο κύριας εξασφάλισης ονομαστικής αξίας 525,2 εκατ. ευρώ και ένα μειωμένης εξασφάλισης ύψους 804,4 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, συστήνει μια εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων με την ονομασία Θεά Άρτεμις.

«Όλοι κερδίζουν»

Η Aldridge EDC Speciality εξαγοράζει το 80% της Θεά Άρτεμις, η οποία θα υπογράψει επταετή συμφωνία διαχείρισης των κόκκινων δανείων του SPV. Η Aldridge θα αγοράσει το ομόλογο χαμηλής εξασφάλισης της Τράπεζας Αττικής, το οποίο απαρτίζεται από προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου, έναντι 70 εκατ. ευρώ. Από τη συναλλαγή αυτή, η τράπεζα θα γράψει κέρδος στα βιβλία της, το οποίο θα υπολογιστεί ως κεφάλαιο Tier 1.

Η Aldridge, από την άλλη, αγοράζει ένα χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων 800 εκατ. ευρώ με μόλις 70 εκατ. ευρώ –για το οποίο έχει επτά χρόνια περιθώριο να εισπράξει κάποιες απαιτήσεις και να κερδίσει χρήματα από τις προμήθειες.

Η Τράπεζα Αττικής, από την άλλη, με τη συμφωνία αυτή εξαγοράζει πολύτιμο «χώρο». Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνήσει από κοινού οι ελληνικές τράπεζες με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), τα NPEs πρέπει να μειωθούν στο 33,9% ως ποσοστό επί των συνολικών δανείων και τα NPLs στο 20,4% έως τα τέλη του 2019.

«Μακροπρόθεσμα, η τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να καταγράψει ζημιές έναντι του ομολόγου κύριας εξασφάλισης, σε περίπτωση που οι καθαρές ταμειακές ροές από το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων που μεταβίβασε, μετά την αφαίρεση προμηθειών και εξόδων, δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση του ομολόγου», καταλήγει ο Σκαλέος.

By