Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020

Bloomberg: Πώς θα βρει η Ελλάδα 21 δισ. ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία

Η Ελλάδα μπορεί να βρει αυτό το ποσό σχετικά γρήγορα εάν και οι δύο πλευρές συμβιβαστούν

ellada

Η Ελλάδα πρέπει να βρει 21 δισ. ευρώ το 2015 για να αποφύγει την χρεοκοπία. Ενώ μια συμφωνία με τους πιστωτές για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση φαίνεται «άπιαστη», η Ελλάδα μπορεί να βρει αυτό το ποσό σχετικά γρήγορα εάν και οι δύο πλευρές συμβιβαστούν, αναφέρει το Bloomberg.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, κοιτάζοντας περαιτέρω προς τα εμπρός, το χρέος της χώρας εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο και οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι πιθανό να πέσουν ξανά σε μια δοκιμασμένη στρατηγική: αυτή της επέκτασης και προσποίησης.

Για να βγάλει η χώρα το χρόνο χωρίς να χρεοκοπήσει, εκτιμά το Bloomberg, η Ελλάδα πρέπει να βρει χρήματα. Ορισμένα από τα δάνειά της εκπνέουν, και πρέπει να πληρώσει τόκους.

Η μεγαλύτερη ανάγκη της Ελλάδας είναι να μετακυλήσει το χρέος της που λήγει αυτόν τον χρόνο. Πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ 6,9 δισ. SDR (ειδικά δικαιώματα εκταμίευσης) το 2015, που αντιστοιχούν σε 6,8 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 7 δισ. ευρώ που κρατείται από την ΕΚΤ και από ιδιώτες επενδυτές. Αυτά τα στοιχεία ανέρχονται σε περίπου 8,6% του ελληνικού ΑΕΠ το 2014.

Οι πληρωμές τόκων είναι μικρότερες, και ανέρχονται σε περίπου 5,4 δισ. ευρώ (2,9% του ΑΕΠ). Αυτές οι πληρωμές τόκων και αρχικού κεφαλαίου, δημιουργούν μια ακαθάριστη χρηματοδοτική ανάγκη της τάξης των 20,9 δισ. ευρώ (11,5% του ΑΕΠ).

Στις πιθανές πηγές χρηματοδότησης, το Bloomberg εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει μέρος της χρηματοδότησης που χρειάζεται, εσωτερικά. Το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας διαμορφώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2014, ή σε 2,7 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του 2014, μένουν 18,2 δισ. ευρώ για να καλύψει. Ακόμη, άλλα 1,3 δισ. ευρώ μπορεί να προκύψουν από το SMP και να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες στα 16,9 δισ. ευρώ.

Τονίζεται ότι το ποσό θα μπορούσε να μειωθεί εάν η Ελλάδα αποδεχόταν την τελευταία δόση της βοήθειας , που θα μείωνε το ποσό κατά 7,2 δισ. ευρώ, στα 9,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μια συμφωνία με το ΔΝΤ, θα μείωνε το ποσό κατά άλλα 7,2 δισ. ευρώ. Το Ταμείο έχει ήδη δεσμευτεί για επιπλέον εκταμιεύσεις μέχρι αυτό το ποσό, στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης.

«Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να μετατραπεί σε πιστωτική γραμμή για να παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση εάν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεν επιστρέψουν εκεί όπου ήταν τον Σεπτέμβριο».

Εάν υποτεθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία, μένουν μόλις 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν μέσω έκδοσης νέων ομολόγων εάν οι αποδόσεις υποχωρήσουν σημαντικά. Τέλος, η ΕΚΤ έχει επίσης συμφωνήσει να επιστρέψει ενδεχόμενα κέρδη αποκομίσει από αγορές assets.

Επομένως, το χρηματοδοτικό πρόβλημα αυτού του χρόνου, μπορεί να επιλυθεί απλώς με μια συμφωνία με το ΔΝΤ που δεν απέχει πολύ από τα ισχύοντα σχέδια, και να εξασφαλίσει μια πιστωτική γραμμή από την ευρωζώνη. «Ασφαλώς, αυτές οι πηγές χρηματοδότησης θα έλθουν με αυστηρούς όρους. Οι πιστωτές πιθανώς θα επιμείνουν στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ακόμη ότι ως ένας τρόπος για να μαλακώσουν τις μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν η Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 2,5% στα επόμενα χρόνια.

Η διαφορά μεταξύ αυτού του ποσού και του 4%-4,5% που ζητά η τρόικα για τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει μέρος των κοινωνικών δαπανών που έχει υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλοι θα μπορούσαν να πάνε σπίτι τους υποστηρίζοντας ότι έχει νικήσει, αν και οι πιστωτές πιθανότατα να έχουν εκχωρήσει το λιγότερο έδαφος».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By