Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2019

Bloomberg: Ξανά στο προσκήνιο η Ελλάδα – Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για τον Τσίπρα

«Μάχη σε όλα τα μέτωπα δίνει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς τα ζητήματα της Ελλάδας επιστρέφουν στο προσκήνιο», γράφει το Bloomberg, περιγράφοντας ένα προς ένα όλα τα ζητήματα που άπτονται του ελληνικού ενδιαφέροντος.

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα, «απλά ας αναλογιστεί κανείς πόσες προκλήσεις καλείται, στην τρέχουσα συγκυρία, να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Καθώς η χώρα ετοιμάζεται για την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης, μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, ο 43χρονος Αλέξης έχει πλήθος θεμάτων να ‘τακτοποιήσει’ τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, αυτά είναι: οι προετοιμασίες για την έξοδο από το πρόγραμμα και οι σχεδιασμοί για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και οι πρώτες εκλογές της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί τις συνεχείς εντάσεις με την Τουρκία, αλλά και λύσει το Σκοπιανό.

«Η ικανότητα του Αλέξη Τσίπρα να κλείσει επιτυχώς όλα αυτά τα μέτωπα είναι εκείνη που θα καθορίσει τη σταθερότητα που θα διακατέχει τη χώρα τα επόμενα χρόνια», σχολιάζει, μιλώντας στο Bloomberg, σημαντική μερίδα αναλυτών.

«Το χειρότερο πρόβλημα για τον Τσίπρα, για την κυβέρνησή του, για ολόκληρη ουσιαστικά τη χώρα, είναι η διαρκής προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας», δηλώνει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής νομικού και οικονομικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

«Η περιορισμένη επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης και οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι», προσθέτει ο κ. Χατζής, συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα δεν αποτελεί πρωταρχική πηγή ανησυχίας για την Τουρκία, αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χτίσει την αυτοκρατορία του».

«Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος να παίξει πολύ νωρίς το ‘παιχνίδι’ της ‘καθαρής’ εξόδου από το πρόγραμμα», σχολιάζει ο Wolfango Piccoli, της Teneo Intelligence, αναφερόμενος στο μέτωπο της οικονομίας.

By