Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Bόμβα» Welt: Η Αθήνα τορπιλίζει τη συμφωνία για το προσφυγικό

Εκτενές δημοσίευμα για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες φιλοξενεί η εφημερίδα Die Welt.

Το δημοσίευμα καταλήγει στη διαπίστωση ότι ενώ η Τουρκία εφαρμόζει τη συμφωνία, υπάρχει η υποψία ότι η Ελλάδα την «τορπιλίζει». Σύμφωνα με πληροφορίες της από αρμόδιους στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες καθώς και από την Frontex,  η ελληνική κυβέρνηση μεταφέρει μεγάλο αριθμό προσφύγων που ζητούν άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, με συνέπεια η Τουρκία να μην είναι υποχρεωμένη πλέον να τους δεχθεί πίσω και έτσι η Αθήνα δίνει το μήνυμα προς τους πρόσφυγες ότι όποιος καταφέρνει να φτάσει μέσω του Αιγαίου στα νησιά, μπορεί να προχωρήσει και προς την κεντρική Ευρώπη.

Οι αρθρογράφοι παραθέτουν εσωτερικά στατιστικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου 2018 έφτασαν 62.190 πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, από αυτούς στην ηπειρωτική χώρα 27.635, δηλαδή ένα ποσοστό του 45%», αναφέρεται στο άρθρο. Εμπειρογνώμονες γερμανικών υπηρεσιών επικρίνουν επίσης ότι «οι ελληνικές αρχές επαναπροωθούν στην Τουρκία πολύ λίγους πρόσφυγες, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί. Λόγω των πολλών παραβιάσεων της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά οι εμπειρογνώμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνεται το κίνητρο των προσφύγων, μέσω των ελληνικών νησιών, να καταφεύγουν στην Ευρώπη και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων».

Κατά την Welt από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ανέβηκε σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά μέσω του Αιγαίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Συνολικά στο 2017 ήρθαν περίπου 35.000 πρόσφυγες από την Τουρκία, τον περασμένο Δεκέμβριο οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα ήταν περισσότεροι από όσους ήρθαν στα ελληνικά νησιά. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν οι κακές συνθήκες διαβίωσης και η αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Μόνο 1600 επιστροφές στην Τουρκία σε δύο χρόνια

Στην Επιτροπή Εσωτερικών της γερμανικής βουλής υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επεσήμανε ότι οι Έλληνες μεταφέρουν τακτικά πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα αντί να τους επαναπροωθούν στην Τουρκία, όπως προβλέπει η προσφυγική συμφωνία». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι προς τα έξω το γερμανικό υπουργείο επιλέγει επαινετικά λόγια για τη συμφωνία, «ότι πρόκειται για μια κοινή επιτυχία», αλλά ο νέος υφυπουργός του υπουργείου Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι «δεν εφαρμόζονται όλες οι πτυχές της συμφωνίας, όπως οι επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία». Αλλά και η Κομισιόν πιέζει εδώ και μήνες τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν επιτέλους τις επαναπροωθήσεις προσφύγων, των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό για να μην δημιουργείται το αδιαχώρητο στα νησιά, συνεχίζουν οι αρθρογράφοι.

Από την έναρξης ισχύος της συμφωνίας για το προσφυγικό με την Τουρκία η Ελλάδα επαναπροώθησε μόλις 1.600 πρόσφυγες σύμφωνα με την εφημερίδα, εκ των οποίων οι 236 ήταν από τη Συρία. «Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου του 2017 χρειάστηκε σχεδόν ενάμισης χρόνος από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για να επιβεβαιώσει η Ελλάδα ότι επαναπροωθεί και Σύρους στην Τουρκία παρά τη θέλησή τους».

Μέκκα η Τουρκία στους εξοπλισμούς

Η ελβετική Neue Zürchner Zeitung εστιάζει σε άρθρο της στην ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας αναφέροντας ότι από υπερηφάνεια και πείσμα σε λίγα χρόνια θα μπορεί να εξοπλίζει αυτόνομα τον στρατό της και να αυξήσει τις εξαγωγές της. Μάλιστα η τουρκική κυβέρνηση φέρει ως απόδειξη τη στρατιωτική νίκη στην πόλη Αφρίν, που έγινε χάρη στα τουρκικά όπλα. «Από τότε που το κόμμα του Ερντογάν ανέλαβε κυβερνητική ευθύνη το 2002, αυξήθηκε η εγχώρια συμμετοχή στους εξοπλισμούς από 18% στο 70%. Πιστόλια, θωρακισμένα οχήματα, οβιδοβόλα ή πύραυλοι, βρίσκει κανείς σε μεγάλη ποικιλία στους καταλόγους της τουρκικής βιομηχανίας. Μέχρι το 2023, όταν η χώρα εορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, ο στρατός θα εξοπλίζεται κατά 100% από τη δική της βιομηχανία» επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Αναλυτές ωστόσο χαρακτηρίζουν από φιλόδοξους μέχρι μη ρεαλιστικούς τους στόχους που έχει βάλει η ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση του Ερντογάν», συνεχίζει το άρθρο. «Οι εξαγωγές το 2016 ήταν της τάξης των 6 δις δολαρίων. Τετραπλασιασμός τους μέχρι το 2023 για να συμπεριληφθεί η Τουρκία ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων, είναι πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, δείχνει όμως ότι οι Τούρκοι εξαπλώνονται στη διεθνή αγορά και παίρνουν παραγγελίες κυρίως από γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Πακιστάν».

Τι είναι όμως εκείνο που κινεί την Τουρκία πίσω από όλα αυτά; «Η εθνικιστική οικονομική πολιτική, που εξαπλώνεται και σε άλλους κλάδους, όπως ένα αυτοκίνητο made in Turkey, που οραματίζεται ο Τούρκος πρόεδρος» απαντά ο αρθρογράφος. «Δημιουργήθηκαν όμως και εξελίξεις από τουρκικό πείσμα, όταν πέρυσι οι μπράβοι του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ξυλοφόρτωσαν διαδηλωτές με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί διπλωματική κρίση και να σταματήσουν οι αμερικανικές εξαγωγές όπλων προς τους σωματοφύλακες του Ερντογάν. Το αποτέλεσμα ήταν η επίσπευση της κατασκευής αυτόματων όπλων μέσα στη χώρα»

By