Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Μποναμάς» για τις επιχειρήσεις το ακριβό πετρέλαιο

Τα τελευταία δύο χρόνια η πτώση της τιμής του πετρελαίου δημιούργησε σκαμπανεβάσματα στην αγορά με αποκορύφωμα τον Ιανουάριο του 2016 οπότε και «κατρακύλησε» κάτω από τα 30 δολάρια για πρώτη φορά για πάνω από 12 έτη.

Η πτώση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ευνοηθούν οι καταναλωτές καθώς αγόραζαν φθηνότερα καύσιμα για τις μετακινήσεις τους ή τη θέρμανση αλλά και βιομηχανίες και επιχειρήσεις από τον κλάδο των μεταφορών, της παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων καθώς και από τον κλάδο των τροφίμων.

Ωστόσο, ιστορικά ο «μαύρος χρυσός» έχει συνηθίσει να προκαλεί στην αγορά τις δικές του ανατροπές. Με την έλευση του 2018 το μπρεντ ξεπέρασε τα 60 δολάρια το βαρέλι, κάτι που δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας σε όσους «χτύπησε» τα τελευταία χρόνια το φθηνό πετρέλαιο. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς και τη βιομηχανία της ενέργειας. Η άνοδος της τιμής λοιπόν, δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας στις επιχειρήσεις του κλάδου ότι τα κέρδη τους θα ανακάμψουν μετά από τη «βουτιά» των τελευταίων ετών ενώ οι υψηλότερες τιμές ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων καθώς και στον κλάδο της διύλισης.

Οι νέες προοπτικές που δημιουργούνται συμπίπτουν με μια κομβικής σημασίας χρονική συγκυρία για τον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τα τρία θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης και στην περιοχή του Ιονίου ύστερα από αίτημα της κοινοπραξίας Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης  και μετά από αίτημα της Energean για το Ιόνιο.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου αναμένεται να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνώς, δημιουργώντας ένα θετικό ρεύμα και για την Ελλάδα η οποία επιδιώκει να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Άλλωστε, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η επόμενη τριετία είναι κρίσιμη για τη χώρα  καθώς σε αυτό το διάστημα οι συνεργαζόμενες πετρελαϊκές εταιρείες θα αποφασίσουν για τη συνέχιση ή μη της έρευνας στην Ελλάδα, ανάλογα με τα ευρήματα των γεωτρήσεων.

Ομοίως, για στον κλάδο της διύλισης (π.χ ΕΛΠΕ) δημιουργείται πεδίο για υψηλότερες αποδόσεις.

Θετικό έδαφος δημιουργείται όμως και για ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στο εξωτερικό καθώς η άνοδος της τιμής σημαίνει περισσότερα κέρδη. Μία από αυτές είναι η Energean η οποία δραστηριοποιείται μεν στην έρευνα και παραγωγή στην Ελλάδα αλλά (Πρίνος, Κατάκολο κλπ) αλλά δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό με σημαντικότερη επένδυση εκείνη στο Ισραήλ και τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν. Τα αποθέματα στη συγκεκριμένη περιοχή φθάνουν τα 2,4 τρις κυβικά πόδια αερίου και η εταιρεία βρίσκεται σε φάση αναζήτησης επενδυτών για να εξασφαλίσει κεφάλαια ύψους 1,5 δις.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους εφαρμογής των νέων τεχνολογιών και επομένως του κόστους των γεωτρήσεων δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις. Ενισχυτικά λειτουργεί και η κομβική θέση της Ελλάδας σ τη ΝΑ Μεσόγειο, η οποία θα αποτελέσει πέρασμα αγωγών και θα φιλοξενήσει υποδομές μεγάλων έργων (ΤΑP, East Med κλπ) τα οποία θα «τρέξουν» την επόμενη τριετία.

 Βιομηχανία και Κατασκευές

Οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις δεν είναι οι μόνες που ευνοούνται από το καθεστώς της υψηλότερης τιμής. Οι χαλυβουργίες, οι κατασκευάστριες εταιρείες μηχανολογικούς εξοπλισμού και η βαριά βιομηχανία ευνοούνται επίσης καθώς είναι αυτές εκείνες οι οποίες προμηθεύουν τις πετρελαϊκές και τους κλάδους οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την έρευνα υδρογονανθράκων.

Ευνοϊκό περιβάλλον και για τις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου

Οι επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και οι επενδυτικές εταιρείες ευνοούνται επίσης από την υψηλότερη τιμή του πετρελαίου. Η υψηλότερη τιμή ενθαρρύνει την επένδυση κεφαλαίων, την πώληση σε υψηλές τιμές, την απρόσκοπτη αποπληρωμή των δανείων.

Δυναμικό ξεκίνημα για το 2018

Δυναμικό ξεκίνημα έκανε το 2018 το πετρέλαιο καθώς η τιμή του έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 την Τρίτη εν μέσω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το Ιράν και της εν εξελίξει συμφωνίας για μείωση της παραγωγής στον ΟΠΕΚ.

Το πρωί της Τρίτης, η διαπραγμάτευση για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον West Texas Intermediate (WTI) έγινε στα 60,45 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,5%. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο δείκτης έφθασε στα 60,74 δολάρια το βαρέλι φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015.

Την ίδια ημέρα, η διαπραγμάτευση για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ έγινε στα 66,81 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει οριακή πτώση 0,1% ενώ νωρίτερα είχε φθάσει στα 67,29 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2015.

By